Pacuraru: Majorarea salariului minim ar putea provoca o reactie in cascada

Ziarul Financiar 26.06.2008
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a spus astazi ca majorarea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei ar putea avea efecte negative asupra economiei.

"Problema majora nu o reprezinta cresterea salariului minim, pentru ca asta ar insemna o cheltuiala a bugetului de 63,7 milioane lei. Insa daca se majoreaza salariul minim, automat va creste si media salariala la nivel national. Acest lucru ar putea produce o reactie in cascada, cu efecte nedorite asupra indicatorilor macroeconomici, ducand printre altele la cresterea inflatiei", a declarat Paul Pacuraru.

In maximum 10 zile, reprezentantii Ministerului Muncii si Premierul Calin Popescu Tariceanu vor avea o intalnire cu sindicatele si patronatele in urma careia se va decide daca va avea loc o crestere a salariului minim cu 40 de lei.

In ceea ce priveste marirea tarifului la gaze, anuntata de ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Energie), ministrul a precizat ca Executivul a hotarat sa acorde un ajutor suplimentar de 150-200 milioane lei pentru compensarea majorarii de preturi. Banii vor fi destinati familiilor sau persoanelor nevoiase cu venituri lunare mai mici de 615 lei.