RASDAQ-Star ar putea deveni operational in iulie

Autor: Roxana Pricop 04.07.2008
Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti spera ca in luna iulie va fi aprobat proiectul RASDAQ-Star, privind aducerea la cota Bursei a circa 300 de companii listate acum pe RASDAQ.
"Proiectul a fost inaintat in luna octombrie a anului trecut, si sunt semnale din partea Comisiei ca acesta va fi aprobat in luna iulie", a declarat pentru Ziarul Financiar Anca Dumitru, director RASDAQ-ATS.
Dupa trei luni de la avizul pozitiv din partea CNVM, companiile care indeplinesc conditiile de cotare vor fi incluse intr-o noua categorie a pietei reglementate, numita RASDAQ-STAR. Dupa alte sase luni de tranzactionare, emitentii care vor indeplini conditiile de tranzactionare si transparenta vor trece pe piata reglementata, in timp ce restul vor fi inclusi intr-un sistem alternativ de tranzactionare (ATS). Vor ramane pe ATS si companiile care isi vor exprima intentia de a nu promova la cota Bursei.
"Vom face o evaluare a celor peste 400 de emitenti eligibili. Nu stim exact cati dintre acestia vor dori sa intre in aceasta categorie, dar estimam ca vor ramane intre 200 si 300", a continuat Dumitru.
Conditiile pe care companiile trebuie sa le indeplineasca pentru a fi incluse in cele selectate pentru noua categorie RASDAQ-STAR sunt: marimea capitalurilor proprii sau a capitalizarii de peste 1 mil. euro, procentul din companie deja listat de minim 25% si o vechime de cel putin trei ani.
Numarul companiilor tranzactionate la RASDAQ depaseste in prezent 2.000, iar ponderea acestor emitenti in cifra de afaceri a Bursei de Valori de la Bucuresti a crescut de la 10%, in 2005, la 30%, anul trecut, potrivit reprezentantilor BVB.
Piata RASDAQ are o capitalizare de 5 miliarde de euro, iar tranzactiile zilnice de pe aceasta piata s-au ridicat in primele sase luni ale anului la circa 1,7 milioane de euro.