Mesajele nesolicitate, peste 70% din totalul e-mailurilor

Autor: Razvan Craciun 24.08.2007
Numarul mesajelor electronice tip spam (nesolicitate) din prima jumatate a anului a fost cuprins intre 70% si 80% dintre e-mail-urile care au circulat atat la nivel mondial, cat si in Romania, fiecare utilizator primind in medie 20 de mesaje spam pe zi.
Printre cele mai remarcate mesaje e-mail aparute in prima parte a anului s-au numarat cele care contin imagini gazduite pe servere externe, cele care ofera link-uri catre un site care gazduieste spam-ul propriu-zis, in loc sa contina chiar ele imaginile, precum si cele care utilizeaza cod HTML alterat, se arata intr-un studiu al BitDefender, divizia de secutitate a grupului Softwin.
Mesajele spam care contin atasamente, cum ar fi fisierele PDF, au cunoscut, de asemenea, o crestere semnificativa in prima jumatate a anului 2007. Ace stea pot fi cu greu scanate (dezarhivate) de catre majoritatea filtrelor antispam.
In categoria mesajelor care contin imagini, cea mai mare pondere, respectiv 75%, apartine celor de tip "pump-and-dump" forma de frauda ce se bazeaza pe promovarea exagerata a unor actiuni, cumparate initial la un pret scazut si avand ca scop comercializarea lor la suprapret.