BNR absoarbe leii din piata ca sa tina dobanzile sus

Autor: Liviu Chiru 18.09.2007
BNR a acceptat sa plateasca ieri dobanzi de 7% pentru a absorbi lichiditati de la bancile comerciale. In mod neobisnuit, banca centrala a anuntat la inceputul zilei suma pe care dorea sa o atraga de pe piata monetara - 5,6 miliarde de lei, cu mult peste media sterilizarilor din ultima perioada.
La finalul licitatiei BNR a atras insa numai 3,5 miliarde de lei, acceptand insa integral sumele plasate la o dobanda de 7% pe an. Cea mai mica dobanda ceruta de bancile comerciale a fost de 6,7% pe an. In ciuda sterilizarii mai mari, dobanzile pe termen scurt nu au inregistrat fluctuatii vizibile pe piata, osciland intre 6,5% si 7% pe an.
Diferentialul de dobanda este principalul factor de apreciere a leului. BNR a incercat ieri sa se asigure ca dobanzile raman pe piata monetara la niveluri apropiate de cel al dobanzii de politica monetara, de 7% pe an.
Diferentialul dintre dobanzile la leu si cele de pe piata europeana este insa oricum destul de redus, dupa ce BNR a coborat agresiv dobanda la leu in prima parte a anului, in timp ce Banca Centrala Europeana a majorat dobanda la euro la 4,25% pe an.
In aceste conditii, leul poate fi penalizat sensibil de inrautatirea tabloului economic, in conditiile in care speculatorii straini pot considera ca diferentialul de dobanzi nu ofera o remunerare acceptabila a riscurilor asumate.
De altfel, analistii se asteapta ca BNR sa majoreze dobanda cheie la leu in perioada urmatoare, in conditiile in care se acumuleaza presiuni inflationiste, iar leul a fost lovit din plin de recenta crestere a aversiunii investitorilor fata de expunerile pe pietele emergente, considerate mai riscante.