Foamea de locuinte, peste media europeana

Autor: Miruna Lebedencu 18.10.2007
Aproape 11% din romani intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii trei ani, procent aproape dublu fata de media inregistrata la nivel central si est-european (6%), potrivit unui studiu realizat de grupul UniCredit.
In Bulgaria, numai 4% din populatie si-a fixat ca obiectiv cumpararea unei locuinte in urmatorii trei ani, in timp ce in Croatia procentul urca pana la 7%. Studiul a mai relevat faptul ca 9% din romani se gandesc sa achizitioneze o locuinta in urmatorii zece ani, fata de numai 4% din bulgari. La nivelul Europei Centrale si de Est, procentul celor care vor sa cumpere o casa in urmatorii zece ani este de 7%.
"Cererea puternica de locuinte in contextul unei oferte inca reduse conduce la cresterea semnificativa a preturilor la proprietati imobiliare. in majoritatea tarilor din Europa de Sud-Est inca persista o anumita subevaluare a preturilor la locuinte (pret mediu la nivel de tara) comparativ cu nivelul teoretic de pret", spun analistii UniCredit.
Potrivit studiului realizat de institutia financiara, numai 6% din locuintele achizitionate in Romania sunt destinate inchirierii - fata de 5% media regiunii, 82% din romani cumparand casele pentru a locui in acestea. in acelasi timp, 4% din case servesc, atat in Romania, cat si in tarile din regiune, ca o a doua locuinta.
In ceea ce priveste metodele de finantare, 68% din respondentii din Romania considera ca imprumuturile bancare sunt solutia optima, comparativ cu 65% din locuitorii celorlalte state din regiune.
"In ansamblu, evolutia pietei de proprietati rezidentiale din regiunea Europei de Sud-Est indica un potential semnificativ pentru piata creditului ipotecar. Estimam o crestere anuala de 24% in perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinte", a declarat Debora Revoltella, economist-sef in cadrul Departamentului de Cercetare Economica al UniCredit Group.