Sectorul minier arde: BHP ofera 140 mld. $ pentru Rio Tinto

Ziarul Financiar 13.11.2007
Reprezentantii BHP Billiton, cea mai mare mare companie miniera din lume, au precizat ca intentioneaza sa rascumpere actiuni in valoare de 30 de miliarde de dolari (20,4 mld. euro) de la actionarii Rio Tinto Group, daca va reusi sa-si cumpere rivalul, scrie Bloomberg.
BHP a avansat, saptamana trecuta, o oferta de 140 mld. dolari, exprimata exclusiv in actiuni, pentru preluarea Rio Tinto. Incheierea tranzactiei ar duce la infiintarea unui grup minier cu o valoare de peste 350 mld. dolari. Rio Tinto a respins insa propunerea, justificand ca este prea scazuta. Rascumpararea actiunilor, care echivaleaza cu circa 8% din valoarea de piata combinata a celor doua companii, ar putea creste atractivitatea ofertei BHP prin reducerea numarului de actiuni tranzactionate. BHP se bazeaza pe faptul ca cele doua companii au actionari comuni in proportie de 60%-70%.
BHP Billiton este cea mai mare companie din domeniul resurselor diversificate la nivel mondial si a fost infiintata prin fuziunea dintre firma australiana BHP si grupul Billiton din Marea Britanie. Rio Tinto este un grup minier format din companiile Rio Tinto, listata la Bursa din Londra, si Tinto Limited, listata la bursa australiana. Principalele produse ale grupului sunt aluminiul, cuprul, diamantele, mineralele industriale si minereul de fier, alaturi de produsele energetice.
BHP Billiton a mai anuntat ca analizeaza optiunea de vanzare a uneia dintre cele mai mari divizii, BHP Petroleum, intr-o tranzactie estimata la peste 40 mld. dolari pentru a finanta achizitia Rio Tinto.