Exporturile au crescut cu 24% in octombrie, dublu fata de primele noua luni

Autor: Mihai Bobocea 11.12.2007
Exporturile au crescut cu 24% in euro in luna octombrie, cel mai ridicat ritm din ultimul an si jumatate, pe fondul deprecierii insemnate a leului fata de euro.

Luna octombrie a adus o apropiere usoara intre ritmul de crestere a exporturilor si importurilor: exporturile au crescut cu 24% (fata de media de 13,2% a primelor zece luni), iar importurile au crescut cu 28% (fata de media de 27,2% a primelor zece luni).
Pentru vanzarile la extern, octombrie a fost luna cu cel mai ridicat ritm de crestere din ultimul an si jumatate, potrivit datelor prezentate ieri de Institutul National de Statistica.
Exporturile au fost stimulate de deprecierea monedei nationale fata de euro, octombrie fiind a patra luna de depreciere consecutiva pentru leu.
In trimestrul al treilea (iulie - septembrie), leul a pierdut aproape 7,9% in fata monedei europene.
In conditiile in care statele Uniunii Europene sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei, deprecierea leului a avantajat pe termen scurt exportatorii, care au incasat mai multi lei pe valuta obtinuta din vanzarea peste granita. Com parativ cu aceeasi perioada a anului trecut, leul este inca mai puternic in fata monedei europene.
Romania deruleaza peste 70% din schimburile sale comerciale cu celelalte state ale Uniunii Europene.
Vestea cresterii semnificative a exporturilor din luna octombrie vine dupa ce, in urma cu mai putin de o saptamana, datele de la Institutul National de Statistica au aratat ca exporturile au avut in trimestrul al treilea cel mai slab ritm de crestere reala din ultimii 6 ani.
Cu alte cuvinte, daca sunt eliminate efectul de curs valutar si diferenta de preturi din comertul international, exporturile Romaniei au crescut in termeni reali cu doar 1,7% in trimestrul al treilea.
Analistii au comentat atunci aceasta crestere slaba ca pe o pierdere de competitivitate a economiei si a exporturilor, pe fondul aprecierii sustinute a leului din perioadele anterioare.
In alta ordine de idei, deficitul comercial (export-import) si-a redus usor in octombrie ritmul de crestere, de la 58% la noua luni la 54% dupa primele zece. In luna octombrie, cresterea a fost de 35%.
Deficitul comercial a fost de 17,22 miliarde de euro pe primele zece luni, dintre care 2,2 miliarde de euro au fost adaugate abia in aceasta luna. In pofida unei luni bune pentru exporturi, importurile au continuat sa creasca puternic, avand un ritm mediu pe primele zece luni dublu fata de export, diferentialul de viteza fiind redus abia in octombrie.
Importurile s-au apropiat in premiera de nivelul de 5 miliarde de euro in luna octombrie, in conditiile in care exporturile au fost de aproape 2,8 miliarde de euro, iar deficitul comercial a fost de 2,2 mld. euro.
Adancirea deficitului comercial de anul acesta s-a vazut in primul rand in deficitul de cont curent (care masoara iesirile nete de valuta din tara), care a crescut cu 77% in primele noua luni, pana la 11,8 miliarde de euro (14,6% din PIB pe primele trei trimestre).