UE avertizeaza: politica bugetara imprudenta pune in pericol drumul catre euro

Ziarul Financiar 30.01.2008
Strategia bugetara propusa de Romania pentru urmatorii ani nu este compatibila cu politica fiscala prudenta necesara pentru a tine sub control cresterea deficitului extern si presiunile inflationiste care ameninta procesul de convergenta, considera Uniunea Europeana, analizand programul de convergenta pentru perioada 2007-2010, depus de Romania la Bruxelles.

Programul propus de Romania arata o continuare a politicii de deficite bugetare ridicate, existand si riscul unui deficit excesiv (de peste 3% din PIB, n. red.). Romania nu a facut destule progrese pentru a-si reduce deficitul bugetar sub 1% din PIB in 2011. Avand in vedere riscurile presupuse de tintele bugetare si de ajustarile necesare dupa 2010, este putin probabil ca obiectivul de reducere a deficitului bugetar sub 1% din PIB in 2011 sa fie atins, considera oficialii europeni.

?Romania a avut pana acum o perioada de crestere economica puternica. |nsa cresterea deficitului extern si volatilitatea acestuia, de cand Romania a aderat la UE, reprezinta motive de ingrijorare. Romania trebuie sa aiba tinte bugetare mai sanatoase pentru a nu incalca Pactul de Stabilitate si Crestere (adica pentru a nu depasi un deficit bugetar de 3% din PIB, n. red.) si pentru a tine sub control cresterea deficitului extern si presiunile inflationiste care pun in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara?, a comentat Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare.