Actavis, interesata de o divizie a Merck

Autor: Delia Oniga 01.02.2007
Compania farmaceutica islandeza Actavis Group a anuntat ca este interesata de divizia de medicamente generice a producatorului german Merck. Actavis incearca astfel sa devina cel de-al treilea mare producator de medicamente din lume, scrie Bloomberg.
Actavis a cerut mai multe informatii din partea Merck inainte de a lua o decizie finala, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Halldor Kristmannsson. El a refuzat sa spuna cand se vor incheia procedurile. Actiunile Actavis au crescut dupa anunt cu 0,4 koroane (0,004 euro), adica mai putin de 1%, ajungand la 70,6 de koroane (0,79 euro) in Reykjavik.
Pentru Actavis, achizitia ar insemna detinerea unei cote de 5% din piata globala a medicamentelor generice, cu venituri estimate la 3,2 mld. eur o, a declarat Kristmansson. Actavis, care are sediul aproape de capitala Islandei cauta noi tinte de achizitie dupa ce a pierdut Pliva din Croatia in septembrie pentru ca Barr Pharmaceuticals a facut o oferta mai mare.
"Are sens din punct de vedere geografic", a declarat Frances Cloud, specialist farmaceutic la Nomura Code din Londra. Actavis ar putea combina operatiunile din Europa de Est cu pozitia de lider a Merck in tari precum Franta si ar putea prelua de la Merck abilitatea de a produce ingrediente farmaceutice active, a declarat el. Divizia ar putea fi vanduta pentru aproape 4 mld. euro, a estimat Cloud. Actavis se pozitioneaza printre primele sase companii farmaceutice generice, la nivel mondial. Din 1999 pana in prezent, compania a achizitionat 25 de companii farmaceutice.
Pe plan local Actavis a cumparat anul trecut producatorul de medicamente oncologice Sindan Bucuresti, in urma unei tranzactii de 147,5 mil. euro.