Sorin Paslaru: Concurenta este leacul si pentru sistemul medical

Autor: Sorin Pâslaru 08.02.2007
Romania devine capitalista pe bucati, iar unul dintre sectoarele cel mai putin reformate dupa 1990 este sistemul sanitar. Numai ca ceea ce se intampla de catva timp aici - investitiile private si presiunea oficialilor pentru reforma in spitale arata ca sunt sanse sa avem in 5-6 ani un alt nivel de calitate al serviciilor medicale.
In luna ianuarie, o companie privata cu capital romanesc, MedLife, a deschis un spital cu peste 100 de paturi. Acesta este al doilea mare spital privat din tara, dupa cel deschis in 2005 de Interamerican langa spitalul de urgenta Floreasca din Bucuresti.
Saptamana aceasta, o noua stire care va marca dezvoltarea serviciilor medicale private in urmatorii ani: unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, 3i, care are un portofoliu de 7 miliarde de euro in 900 de companii din toata lumea, a anuntat o investitie in reteaua privata de clinici medicale Centrul Medical Unirea. Fon durile de private equity sunt permanent in cautarea celor mai promitatoare piete ca ritm de crestere si a celor mai dinamice companii, iar intrarea 3i in acest sector arata ca businessul cu servicii medicale va avea unul din cele mai mari ritmuri de crestere in urmatorii 10 ani.
De altfel, in serviciile medicale private au intrat deja si alti mari investitori - IFC a cumparat anul trecut 20% din actiunile MedLife.
Pe de alta parte, chiar de anul acesta, dupa ce a schimbat conducerea celor mai mult spitale din tara, ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat au inceput controale inopinate in spitale si au dat amenzi pentru nerespectarea normelor de igiena.
O astfel de actiune, dincolo de obiectivele de imagine, arata ca, in sfarsit, ceva se misca. Pentru ca in sistemul sanitar nu banii sunt de fapt problema, ci lipsa de organizare si modul de comportament in afara concurentei al personalului medical.
In halul in care arata spitalele romanesti, reforma trebuie sa inceapa cu mopul si cu Sanepid-ul. Viziunea ministrului de om neimplicat in sistem, deci mai degraba de client decat de furnizor, arata ca modernizarea serviciilor publice de sanatate se face mai bine de catre un out-sider.
Care este legatura intre investitiile private si incursiunile lui Nicolaescu prin spitale?
In ultimii 15 ani, Romania a fost prinsa in cateva valuri. Valul investitiilor in imobile de birouri, valul investitiilor in retail, valul investitiilor in case si blocuri. Acum vine valul investitiilor in clinici si spitale private.
In scurt timp, sectorul public va avea de confruntat concurenta sectorului privat, care deocamdata este accesibil mai mult segmentului de populatie cu venituri medii spre mari.
Dar, deja preturile au inceput sa scada si in privat ca urmare a aparitiei concurentei. O nastere la spitalele private costa - cu chitanta - 1.000 de euro, nu cu mult mai mult decat toate cheltuielile necesare
intr-un spital public - fara chitanta.
Pana acum cativa ani, spitalele publice nu puteau fi concurate de clinicile private pentru ca acestea din urma nu dispuneau de saloane de operatie si recuperare.
De acum insa, aceste retele au forta financiara de a investi in spitale, astfel ca in cinci-sase ani va fi o concurenta acerba. Sistemul asigurarilor private de sanatate se va extinde mai ales prin asigurarile de sanatate private, care, contra unei prime intre 30-100 de euro pe luna, acopera de la controale uzuale pana la operatii complicate.
Ca urmare, spitalele publice vor ajunge sa nu mai aiba pe ce deconta servicii la Casa de Asigurari de Sanatate daca tot mai multi oameni vor alege sistemul privat, asa ca va trebui sa spele pe jos si sa-si educe angajatii sa atraga si sa mentina clientii - adica pacientii.
Concurenta este leac pentru orice, inclusiv pentru sistemul medical romanesc.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF