Actionarii IAR Ghimbav au decis schimbarea directorului general

Autor: Mihaela Cojocariu 13.04.2007
Adunarea Generala a Actionarilor uzinei de elicoptere IAR Ghimbav, judetul Brasov, a decis, ieri, schimbarea din functia de director general a lui Ion Georgescu si inlocuirea lui cu Nicolae Banea, care a ocupat acest post pana in anul 2003. Georgescu a spus ca nu "din cauza incompetentei" a fost demis, ci din motive care nu tin de abilitatile sale de conducere.
"Motivele pentru care m-au schimbat nu sunt legate de competenta de conducere a fabricii, ci dimpotriva, mi s-a multumit pentru ca am adus fabrica pe profit. Motivele pentru decizia actionarilor sunt altele, care nu tin de abilitatea mea de conducere, motive care nu mi-au fost aduse la cunostinta, poate probabil ca sunt proprietar", a declarat Georgescu. El a precizat ca va mai sta in aceasta functie timp de o luna, asa cum prevede legea, perioada in care il va chema pe noul director sa participe la toate negocierile din cadrul societatii.
De asemenea, AGA a mai luat in discutie si problema majorarilor salariale solicitate de angajati si a mentinut oferta de 15%, fata de 30%, cat au cerut muncitorii. Totodata, in cadrul AGA a fost aprobat si fondul de salarii pentru 2007, care ajunge la suma de 23,6 milioane de lei, potrivit lui Suba Arpad, liderul de sindicat al ICA Ghimbav.
Nicolae Banea, care a mai fost director la IAR Ghimbav in perioada 1991 - 2002, a declarat ca stie din presa despre conflictele dintre conducere si angajati, spunand ca va continua negocierile pentru a afla nemultumirile angajatilor, imediat dupa ce va fi numit oficial in functia de director general.
AVAS detine 64,89%, din capitalul producatorului de aeronave, Ministerul Muncii - 7,3%, iar SIF Transilvania - 4,57%. Statul intentioneaza sa privatizeze compania, insa a primit anul trecut o singura oferta, de la Eurocopter Franta. IAR produce elicoptere si avioane si realizeaza lucrari de mentenanta, reparatii si modernizari de aeronave.