Reuters: Daiichi Sankyo intentioneaza sa preia proprietarul Terapia Ranbaxy

Ziarul Financiar 11.06.2008
Grupul farmaceutic japonez Daiichi Sankyo intentioneaza sa preia cea mai mare companie indiana de profil, Ranbaxy Laboratories, prezenta si in Romania prin Terapia Ranbaxy, printr-o tranzactie amiabila cu o valoare estimata intre 3,4 miliarde de dolari si 4,6 miliarde de dolari (2,19 - 2,96 miliarde euro), transmite Reuters.

Actiunile companiei japoneze au crescut cu 5% dupa anuntul initial, in timp ce cotatia titlurilor Ranbaxy a avansat cu 4%.

Pretul oferit de japonezi evalueaza grupul indian la 737 rupii pe actiune, cu 31,4% peste nivelul inregistrat la finele sedintei de marti.

Conform ofertei, Daiichi Sankyo va prelua pachetul de 34,8% detinut de fondatorii Ranbaxy, familia Singh, si va lansa initiative de achizitii din piata de capital.

Oferta de preluare a Ranbaxy urmeaza achizitiei firmei americane de biotehnologie Millennium Pharmaceuticals de catre compania japoneza Takeda Pharmaceutical, intr-o tranzactie de 8 miliarde de dolari, si preluarea MGI Pharma de catre Eisai Co, pentru 3,9 miliarde de dolari.

Ranbaxy Laboratories a preluat, in luna martie 2006, de la fondul de investitii Advent International, un pachet de actiuni reprezentand 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 de milioane de dolari, in vederea extinderii activitatilor pe piata europeana. Dupa achizitie, Romania a devenit cea de-a treia piata ca marime, in cadrul grupului indian.