BT ieftineste creditele ipotecare in valuta

Autor: Ovidiu Tempea 01.06.2005
Banca Transilvania (BT) a operat o reducere cu påna la doua puncte procentuale a dobånzilor la creditele ipotecare in valuta.

Pentru imprumuturile ipotecare in euro si dolari, cu scadenta pe maximum zece ani, rata anuala a coboråt de la 11% la 9%. In cazul finantarilor cu maturitate de 15 ani, dobånda este de 10% pe an, in scadere cu un punct procentual fata de nivelul anterior.

Dobånda pentru creditele imobiliare destinate cumpararii, constructiei si modernizarii locuintei a fost micsorata, de asemenea, cu un punct procentual, la 9% pe an.

Scaderea are loc in contextul in care pe pietele internationale dobånzile la dolar se afla pe un trend ascendent, dupa ce Banca Federala a Statelor Unite a majorat rata dobånzii de referinta cu peste doua puncte procentuale de la jumatatea anului trecut, påna la 3% pe an. Ban ca Centrala Europeana mentine dobånda de referinta la euro la 2% pe an.

Totodata, banca a redus avansul necesar pentru obtinerea unui credit imobiliar in lei pe 20 de ani, de la 25% la 20% din valoarea investitiei. Banca ia in calculul pentru determinarea gradului maxim de indatora-re si al capacitatii de rambursare 50% din veniturile nete lunare ale familiei, fata de 35% inainte.

BT detine o cota de 12% din piata creditelor imobiliare si ipotecare, sustin reprezentantii bancii.

Banca Transilvania a raportat, pentru anul trecut, un profit net de 608 miliarde lei (15 milioane de euro), in crestere cu 30% in lei fata de rezultatul din 2003. La sfårsitul anului trecut, banca avea un sold total al creditelor neguvernamentale de 14.368 miliarde lei (aproape 363 de milioane de euro).