Commerzbank isi consolideaza pozitia pe piata germana

Autor: Oana Dinu 16.11.2005
Commerzbank a convenit sa preia participatiile detinute de Deutsche Bank si Dresdner Bank la cea mai mare banca din Germania pe segmentul creditelor ipotecare, Eurohypo, in urma tranzactiei urmand sa fie creata a doua mare institutie germana de credit listata.

Potrivit Commerzbank, achizitionarea titlurilor detinute de cele doua banci ii va permite sa-si majoreze la 98% participatia la Eurohypo.

De asemenea, reprezentantii Commerzbank au mai afirmat ca institutia de credit va vinde pachetul de actiuni detinut la banca italiana Intesa pentru circa 800 de milioane de euro.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, fondurile ar urma sa fie utilizate pentru finantarea preluarii Eurohypo.

Capitalul Eurohypo este controlat in proportie de 37,7% de catre Deutsche Bank. De asemenea, Commerzbank detine 31,8% din actiuni, iar Allianz, prin intermediul Dresdner Bank, 28,5%.

Doar 2% din titlurile Eurohypo sunt tranzactionate liber. Commerzbank a raportat un declin al profitului aferent celui de-al doilea trimestru al anului de 27 de procente, mai putin decat se asteptau analistii.

Profitul net a scazut la 175 de milioane de euro de la 240 de milioane de euro in 2004, au declarat oficialii bancii. Veniturile din dobanzi, cea mai importanta sursa de venit a bancii, au crescut cu 5% la 847 de milioane de euro.

Commerzbank este a treia mare banca din Germania dupa valoarea de piata, dupa Deutsche Bank si HVB Group.

Dresdner Bank, cea mai mare dupa valoarea activelor, este detinuta de Allianz.