Cota unica: impozite mai mici, dar aceiasi bani la buget

Autor: Mihai Bobocea 05.01.2006
Veniturile la bugetul consolidat au crescut cu peste 5% in 2005, reusind sa indeplineasca in proportie de 99,4% programul de incasari stabilit prin Legea bugetului. Cota unica a aratat in primul an de aplicare ca este posibila mentinerea incasarilor chiar si cu impozite mai mici.

Desi a lasat la populatie si companii un miliard de euro prin reducerea impozitelor pe venituri si profit, cota unica a intors cea mai mare parte a acestor bani la bugetul de stat datorita cresterii explozive a consumului.

In 2005, 70% dintre incasarile la buget au reprezentat impozite indirecte: TVA, accize si taxe vamale, ceea ce inseamna ca bugetul a devenit din ce in ce mai dependent de cresterea consumului. Veniturile bugetului consolidat au fost de aproape 22,5 mld. eur o, adica 30% din PIB.

"Bugetul si economia se sprijina pe consum, iar stimularea consumului prin introducerea cotei unice a dus in cele din urma la ratarea tuturor tintelor macroeconomice, fie ca este vorba de inflatie, deficitul de cont curent sau chiar cresterea economica", a declarat pentru ZF Liviu Voinea, analist in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

La nivelul anului 2005, inflatia va depasi 8,5%, desi prima estimare de anul acesta arata 6%, deficitul de cont curent va atinge 8,1% din PIB, comparativ cu o estimare initiala de 6,6%, iar cresterea economica va fi de circa 4%, fata de 6%, prima estimare de anul acesta.

Desi veniturile bugetare au crescut, avansul lor nu este spectaculos, considera Liviu Voinea, pentru ca este cu doar 1%-2% mai mare decat cresterea economica, ceea ce reprezinta foarte putin. In plus, structura acestor venituri, adica preponderenta TVA si a accizelor, lasa bugetul vulnerabil in fata scaderii consumului si poate provoca dezechilibre in economie.