Asiguratorii vand mai mult prin banci decat prin brokeri

Ziarul Financiar 13.03.2006
Brokerii de asigurari au intermediat circa 20% din contractele incheiate anul trecut, adica polite de asigurare in valoare de aproximativ 240 de milioane de euro, estimeaza presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Pentru a face o comparatie, bancile au vandut circa 25% din politele de asigurare incheiate anul trecut.

Mai mult de jumatate din contractele de asigurari intermediate de brokeri in 2005 sunt polite de asigurare auto (de raspundere civila si Casco).

Comparativ cu 2004, ponderea contractelor intermediate de brokeri in totalul primelor brute subscrise a crescut foarte putin, cu circa 1%, potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru 2004.

"Cred ca aceasta pondere va creste cu 7-8 puncte procentuale in acest an, pana la 27-28%, care este un nivel echivalent cu cele din alte tari", spune presedintele UNSICAR. "Piata va creste mai mult pe linia corporate, deoarece companiile sunt cele care solicita mai mult servicii de brokeraj, insa la un moment dat cererea din partea companiilor va ajunge la o plafonare", afirma Andriescu.

Avand in vedere ca jucatorii din piata asigurarilor estimeaza ca volumul primelor brute subscrise va creste cu circa 40% in acest an, pana la aproximativ 1,7 mld. euro, valoarea contractelor intermediate de brokeri se va ridica la peste 470 mil. euro. Comisioanele incasate de companiile de brokeraj in asigurari au reprezentat anul trecut aproximativ 15% din valoarea contractelor plasate, adica 36 de milioane de euro, in crestere cu peste 40% in euro fata de anul anterior.

In 2004, pe piata de brokeraj in asigurari activau peste 230 de companii. Luna trecuta, CSA a autorizat doi noi brokeri de asigurare: Alpha Insurance Brokers si Risk Management Consulting. Alpha Insurance Brokers a fost infiintata de Alpha Bank Romania, urmand sa activeze ca broker in-house pentru banca. Risk Management Consulting este controlata de o persoana fizica.