Tranzactiile speculative cu terenuri dezvolta piata imobiliara

Ziarul Financiar 03.05.2006
Peste 70% din tranzactiile cu terenuri din Bucuresti au ca scop dezvoltarea de proiecte imobiliare, dupa ce in urma cu 1-2 ani circa 80-58% din operatiunile de cumparare erau de tip speculativ, potrivit reprezentantilor companiei Regatta.

"Sunt vizate in principal locatiile din zona ultracentrala, pentru dezvoltarile comerciale si rezidentiale. Aceste dezvoltari sunt, insa, de dimensiuni reduse, intrucat locatiile pentru dezvoltarile semnificative sunt aproape inexistente", a declarat Alexandru Nitescu, directorul Departamentului Terenuri/Investitii din cadrul Regatta.

Modificarile din structura cererii sunt un semn de maturitate a pietei. Evolutia pietei imobiliare din Capitala nu este urmata, insa, si de celelalte orase importante, unde ponderea achizitiilor speculative se mentine superioara celor destinate dezvoltarilor imobiliare.

Dezvoltatorii mari si-au indreptat atentia atat spre centrul Capitalei, cat si spre zonele considerate periferice in urma cu 3-5 ani, precum Militari, Drumul Taberei, Baneasa, DN1, Bucurestii Noi, Barbu Vacarescu-Petricani, Pipera, Pantelimon sau Titan.

Zonele mentionate permit atat constructia de locuinte, cat si de birouri de clasa A si B, solicitate pe fondul cresterii preturilor pentru cladirile din centrul si nordul Capitalei.

"In aceste conditii, cresterile de preturi au fost mai spectaculoase in zonele semicentrale (aproximativ 80-100%), dar constante in zonele consacrate ultracentrale si de nord (50-60%)", precizeaza Nitescu.

Potrivit Regatta, oferta de terenuri ramane compusa din parcele reduse, de 200-1.000 metri patrati amplasate in toate zonele Capitalei, dar cu precadere in zonele rezidentiale consacrate.

La polul opus se afla suprafetele mari, intre 2.000 si 100.000 de metri patrati, disponibile in principal ca urmare a reconversiei unor spatii cu destinatie industriala.

In acest sens, platforma industriala Republica-Faur din Bucuresti ar putea fi transformata, in urmatorii ani, in zona rezidentiala, dupa transferul unitatilor de productie in exteriorul Capitalei si ecologizarea terenului.

Mai multe firme au cumparat, in ultima perioada, spatii de pe platforma, unde desfasoara activitati de productie sau valorifica hale industriale.

Cea mai mare parte a terenurilor apartine firmei Republica, aflata in lichidare voluntara. Vanzarea terenurilor este una dintre modalitatile de valorificare a activelor firmei utilizata de societatea specializata in lichidari Moore Stephens RVA din Bucuresti.

Transformarea zonelor Republica si Faur in dezvoltari cu specific rezidential este facilitata si de existenta locuintelor la marginea platformei.

Potrivit normelor UE, zonele industriale din interiorul oraselor vor fi mutate, ulterior aderarii, in extravilanul localitatilor. catalin.lupoaie@zf.ro