Militar american, condamnat pe viata pentru viol si crima

Autor: Ioana Calmau 03.08.2000


Un militar american din Forta de mentinere a pacii in Kosovo (KFOR) a fost condamnat marti, de un tribunal militar german, la inchisoare pe viata, fara dreptul de a putea fi eliberat conditionat, pentru violarea si uciderea unei fetite albaneze in varsta de 11 ani, relateaza Reuters. De asemenea, Ronghi a fost degradat si exclus din armata SUA.

Sergentul Frank Ronghi (36 de ani) a recunoscut ca in ianuarie anul trecut, in timp ce se afla in orasul Vitina din Kosovo, a agresat-o sexual pe minora Merita Shabiu, dupa care a ucis-o. Inainte de pronuntarea sentintei, Ronghi si-a cerut scuze in public familiei fetitei, armatei americane, detasamentului sau si familiei sale. "Imi cer scuze familiei din tot sufletul si o rog sa ma ierte", a declarat Ronghi in fata instantei. "Nu am facut niciodata rau pana acum. atiu ca ce am facut a fost gresit. De aceea am pledat pentru vinovatia mea", a adaugat el.

Curtea a stabilit ca Ronghi a intrat in apartamentul familiei Shabiu cautand o tanara de 23 de ani cu care avea o relatie amoroasa. In timp ce parasea cladirea, furios ca nu o gasise pe femeia respectiva, Ronghi a intalnit-o pe fetita de 11 ani pe care a dus-o cu forta in subsolul blocului, unde a violat-o si apoi a ucis-o. Ulterior, sergentul a dus cadavrul copilului in afara orasului si l-a abandonat in zapada. El a fost arestat dupa ce a incercat sa se sustraga controlului unei patrule.

Parintii Meritei au relatat la proces cum au fugit din Kosovo de teama persecutiilor sarbe si cum s-au intors acasa dupa incheierea razboiului sub protectia trupelor NATO. Nici unul dintre cei sase copii ai familiei Shabiu nu s-a simtit mai in siguranta dupa sosirea soldatilor KFOR ca Merita, a declarat tatal fetei. "Era foarte fericita deoarece credea ca ei au venit sa ne protejeze", a adaugat Hamdi Shabiu.

Frank Ronghi a fost dus la o inchisoare a armatei SUA din Wurzburg (Germania), urmand sa fie transferat peste o saptamana la un penitenciar de maxima securitate din SUA.