Decret pentru extradarea lui Milosevici

Autor: Gabriel Barliga 25.06.2001


Guvernul iugoslav a aprobat decretul care permite extradarea fostului presedinte Slobodan Milosevici catre Tribunalul International de la Haga (TPI), dar votul a provocat o ruptura in cadrul cabinetului, sapte ministri refuzand sa participe la sedinta.

Ministrul iugoslav de interne, Zoran Zivkovici, a declarat ca votul de sambata a fost de opt la unu in favoarea decretului, care a intrat in vigoare ieri, dar aplicarea sa s-ar putea prelungi, relateaza CNN.

"Nu depinde de mine, dar cred ca ar putea dura cateva zile", a spus dupa adoptarea decretului vicepremierul iugoslav Miroliub Labus. La randul sau, premierul sarb Zoran Djindjici a apreciat ca toate aranjamentele necesare extradarii lui Milosevici ar putea dura "circa 15-20 de zile".

aedinta de sambata a guvernului de la Belgrad a fost boicotata de Partidul Socialist al Poporului (SNP), partenerul muntenegrean la coalitia guvernamentala iugoslava, si de premierul iugoslav Zoran Zizici.

SNP refuzase saptamana trecuta sprijinirea in Parlament a proiectului de lege care sa permita extradarea lui Milosevici.

Decretul a fost elaborat vineri de Blocul Opozitiei Democrate (DOS), dupa ce a devenit clar ca proiectul de lege nu ar fi avut nici o sansa in Parlament.

Votul de sambata a fost salutat de Statele Unite, care amenintasera ca nu vor participa la o conferinta a donatorilor pentru Iugoslavia programata pentru saptamana aceasta daca Belgradul nu va coopera cu TPI.