UE se va alinia la Romania in "problema spam"

Autor: Cristian Iovitu 11.12.2001


Ministrii de telecomunicatii din UE au cazut de acord la sfarsitul saptamanii trecute ca mesajele e-mail si mesajele text nesolicitate (spam) sa fie interzise printr-o noua lege referitoare la protectia datelor.

De aceasta data, UE se va alinia la Romania (sic!), deoarece un proiect de lege asemanator este depus la Parlamentul Romaniei de peste o luna de zile.

De asemenea, potrivit agentiilor internationale de presa, ministrii au convenit sa permita autoritatilor accesul la evidenta mesajelor e-mail si apelurilor telefonice.

Aceasta pozitie este insa in contradictie cu Parlamentul European, care a votat, acum doua saptamani, pentru un control mai strict al accesului la inregistrari si impotriva interzicerii spam-ului.

Ministrul belgian al telecomunicatiilor, care a prezidat intalnirea la care s-a luat hotararea interzicerii spam-ului, nu a facut publica formularea exacta a acordului si a atentionat ca negocierile cu Parlamentul vor fi "dure".

aefii de state din Uniunea Europeana au hotarat anul trecut sa adopte o legislatie agresiva, pentru ca in zece ani Europa sa devina cea mai competitiva economie din lume.

Unul dintre elementele convenite a fost definitivarea legislatiei in domeniul telecomunicatiilor - inclusiv problemele legate de datele personale si transferul acestora - pana la sfarsitul acestui an.

In plus, ministrii au cazut de acord asupra unei baze legale de utilizare a cookies-urilor, cerandu-le site-urilor web sa-si anunte vizitatorii electronici ca li se vor copia cookies in PC-uri.

Reamintim ca in urma cu doi ani, Comisia Europeana a obligat furnizorii de servicii sa distruga inregistrarile referitoare la accesul Internet, mesajele e-mail si convorbirile telefonice la sfarsitul fiecarei perioade de facturare.