Declaratiile lui Lalumiere sunt pentru Geoana "elemente reziduale"

Ziarul Financiar 09.10.2003

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a apreciat, ieri, ca declaratiile vicepresedintelui Parlamentului European Catherine Lalumiere privind politica externa a Romaniei reprezinta "elemente reziduale ale unei dezbateri foarte intense de asta-vara, legata, in principal, de situatia din Irak".
Vicepresedintele Parlamentului European Catherine Lalumiere a spus marti, in Parlamentul de la Bucuresti, ca la Bruxelles si Strasbourg a provocat "ingrijorare" anumite "incidente" din politica externa a Romaniei. Europarlamentarul s-a referit la semnarea acordului CPI cu Statele Unite - privind extradarea catre SUA a cetatenilor americani acuzati de crime de razboi - si la sustinerea Declaratiei Grupului de la Vilnius - prin care Romania, asemeni altor state candidate la UE a sustinut politica americana in dosarul irakian. In acest context, Catherine Lalumiere se intreba daca viitorii membri ai UE - intre care si Romania - nu este un cal troian al SUA in UE. "Acesti viitori membri ai UE nu sint oare pe punctul de a da prioritate Statelor Unite, oare nu vor fi un cal troian al Statelor Unite in Uniunea Europeana, contribuind astfel la dislocarea si la slabirea UE?", s-a intrebat Lalumiere.
Ieri, Geoana a amintit ca au existat in rindul parlamentarilor europeni indoiala si critici fata de deciziile statelor care se alatura acum UE si NATO.
"Cred ca aceasta expresie de «cal troian» care a fost folosita de foarte multe ori in ultimii ani este o formula care nu reflecta nici spiritul si nici contributia pe care noii veniti in UE si NATO o pot avea", a precizat Mircea Geoana.
Seful diplomatiei romane a adaugat ca Romania este total dedicata ideii europene si doreste sa intre intr-o Uniune Europeana ambitioasa, care joaca un rol global mai important.
"Nu prin declaratii indirecte putem construi o Europa puternica, o Europa care are nevoie de o relatie solida transatlantica cu partenerii nostri americani", considera ministrul roman de Externe. El pune aceasta declaratie pe seama unei continuari "nefericite" a discutiei de asta-vara, desi acesta este un capitol deja inchis si exista deja o Uniune Europeana care si-a regasit unitatea pe marile teme de politica externa. Mediafax