Umbra rusilor peste Romania

Autori: Dorin Oancea , Ionut Bonoiu 05.11.2003


Vin rusii. Impinsi de atmosfera tot mai apasatoare din mediul rus de afaceri, in prezent scena unui mare scandal politico-financiar intre cel mai bogat om de afaceri local, Mihail Hodorkovski si presedintele Vladimir Putin, dar avand si exemplul miliardarului Roman Abramovici, acum respectat cetatean britanic, se pare ca tot mai multi afaceristi locali isi cauta adapost in alte tari, printre care si Romania.



"In ultimele 9 luni, o multime de manageri rusi ne-au cerut ajutorul pentru a demara, in Romania, Bulgaria si Ungaria, afaceri similare celor din Rusia", a spus recent un bancher din Moscova. "Acum am inteles ce se intampla. Acestia incepusera sa-si lichideze afacerile".



Christof Ruehl, economist sef al Bancii Mondiale din Moscova, estimeaza ca dupa intrarile masive de capital din al doilea trimestru al anului, in valoare de 2,3 miliarde de dolari, in al treilea trimestru in Rusia s-a inregistrat o iesire neta de capital de 9,8 miliarde de dolari.



Pentru demararea unei afaceri, importanta este infrastructura, asa ca primul drum pe care il face investitorul este la o agentie imobiliara, pentru un teren sau un spatiu de birouri.



"Interesul investitorilor rusi este din ce in ce mai crescut, acestia sesizand oportunitatile oferite de piata imobiliara romanesca si intentionand sa valorifice la maximum aceste oportunitati. Nu putem aprecia cu exactitate simultaneitatea intensificarii interesului cu izbucnirea scandalului Iukos. In orice caz, interesul exista si s-a evidentiat in special pe terenuri, urmate de spatii de birouri, hoteluri si spatii comerciale", spune Ionut Dumitrescu, directorul general al companiei imobiliare Eurisko.



Alexandru Nitescu, directorul departamentului Proiecte & Investitii de la Regatta confirma interesul in crestere al investitorilor rusi pentru Romania, dar crede ca arestarea lui Hodorkovski, seful Iukos, nu a avut inca timp sa-si faca efectul. "Tendinta globalizarii a condus, in mod normal, la intrarea pe piata imobiliara romaneasca a cumparatorilor din fostele tari din Uniunea Sovietica si din Rusia in special. Interesul pentru piata imobiliara l-a urmat pe cel pentru economia romaneasca, mai multe intreprinderi romanesti fiind cumparate de rusi. Este prematur sa vorbim de un exod al investitiilor, in conditiile in care miscarile majore vor avea efect cel mai devreme in doua luni", spune Nitescu.



In materie de afaceri, intr-adevar, lucrurile se vor misca ceva mai lent.



Dar nu pot fi ignorate deciziile luate de o serie de companii occidentale, cum sunt Danone, Exxon Mobil sau Chevron Texaco, care si-au intrerupt, in urma scandalului Iukos, discutiile de preluare a unor companii rusesti; antrenati de cei mari, o sumedenie de investitori mai mici se vor reorienta, probabil spre zone percepute mai sigure. Si daca autoritatile romane vor avea intelepciunea sa speculeze teama investitorilor de modul rusesc de a "ocroti" afacerile, o parte din capitaluri ar putea ajunge si la Bucuresti.



Cum nu poate fi ignorat, de pilda, interesul TNK-BP, a treia companie petroliera rusa, pentru privatizarea societatii nationale a petrolului Petrom. Sau prezenta la Republica a unui consortiu cu schelet rusesc, care a achizitionat, in luna martie a acestui an, de la APAPS, 99,54% din actiunile uzinei, pentru 1,9 milioane de euro. E adevarat ca privatizarea ar putea esua, din cauza divergentelor care au aparut intre membrii consortiului, dar in acest caz de Republica se arata interesat grupul TMK, cel mai important producator de tevi din Rusia si proprietarul Artrom Slatina, care mai vrea si Combinatul Siderurgic Resita. Activ pe piata din Romania mai este grupul Alpur, care detine Nova Bank, fosta banca Unirea. Din grup fac parte, pe langa companii ruse din domeniul energetic, Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova, banca controlata de un grup de oameni cu influenta la cel mai inalt nivel politic.



Conform unui studiu facut public in occident, firmele straine detin deja peste 80% din terenurile agricole din vestul Romaniei.



"Romania va intra in 2007 in Uniunea Europeana si, in mod clar, investitorii care au avut experienta in celelate tari care acum sunt deja in UE stiu ca acelasi lucru se va intampla si in Romania, in privinta investitiilor: vor creste. Acum avem mici investitori, in principal din tarile vecine, care se pozitioneaza, avand in vedere procesul de aderare la UE, astfel incat in 2007 sa aiba societati in UE, cu beneficiile de rigoare", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). dorin.oancea@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro