The Lancet: Tabagismul, o infractiune?

Ziarul Financiar 11.12.2003





Prestigioasa revista medicala The Lancet a facut un apel la includerea tabagismului printre infractiuni, relateaza The Times.



Conform The Lancet, tutunul ar trebui considerat substanta ilegala, iar posesia acesteia o infractiune, fapt care ar determina "o scadere drastica" a numarului de fumatori.



"Fumatul este o dependenta periculoasa. Ar trebui sa facem mult mai mult pentru a preveni aceasta boala si a ajuta victimele sale. Facem apel la Guvernul lui Tony Blair sa interzica tutunul", afirma The Lancet, insa, potrivit The Times, acest apel ignora experienta prohibitiei americane, care nu a reusit sa determine stoparea alcoolismului, ci a incurajat crima organizata.



In opinia autorului editorialului publicat de The Lancet, acesta este unicul mod de a-i proteja pe nefumatori de expunerea la tutun care, conform estimarilor, este cauza mortii a circa 1.000 de persoane anual. In acest sens, The Lancet proclama "dreptul nefumatorilor sa se elibereze de expunerea potential cancerigena".



The British Medical Association a transmis numeroase mesaje, in aceeasi linie, membrilor Parlamentului, cerandu-le sa sprijine adoptarea unor legi care ar permite protejarea copiilor de fumatul pasiv.



BMA a elaborat un proiect de lege referitoare la protectia copiilor de fumatul pasiv, potrivit careia fumatul in locuri publice inchise ar fi interzis.(A.B.)