Primarul din Odorhei, chemat in instanta

Ziarul Financiar 10.08.2004

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, este chemat in instanta dupa ce Prefectura Harghita a cerut anularea autorizatiei de constructie a parcului cu statui din acest oras pe motiv ca aceasta ar fi fost eliberata ilegal In urma unei cercetari admnistrative s-a constatat ca parcul in care sunt amplasate 13 busturi ale unor personalitati ale istoriei maghiarilor se afla in zona de protectie a unui monument, iar in acest caz emiterea autorizatiei de constructie si a certificatului de urbanism se face de catre presedintele Consiliului Judetean, si nu de catre primar.
Parcul se afla in zona de protectie a catedralei franciscane din municipiu, declarata monument istoric. De asemenea, emiterea autorizatiei s-ar fi facut fara elaborarea Planului Urbanistic Zonal, obligatoriu cind este vorba de o zona de protectie a monumentelor.
Parcul cu statui din Odorheiu Secuiesc, considerat de autoritatile locale singurul de acest gen din Romania, a fost inaugurat in luna mai, in prezenta fostul premier ungar, Orban Viktor. Busturile din bronz reprezinta 12 personalitati ale istoriei maghiarilor, al 13-lea fiind "Secuiul Ratacitor" si au fost donate orasului de catre Ministerul Patrimoniului Cultural Maghiar, respectiv Autoguvernarea sectorului 12 din Budapesta. Mediafax