Sindicatele nigeriene cresc pretul petrolului

Autor: Cristina Marina 02.11.2004


Pretul titeiului a crescut din nou la New York, dupa ce s-a anuntat ca sindicatele din Nigeria , al cincilea distribuitor de petrol pentru SUA, au declansat o greva, cerand reducerea exporturilor de petrol, relateaza Bloomberg.



Consiliul nigerian de munca a declarat ca va declansa greva generala pe 16 noiembrie pentru a protesta impotriva cresterii pretului combustibilului. Congresul si sindicatul gulerelor albe au afirmat ca Royal Dutch/Shell Group, care extrage aproape jumatate din petrolul tarii, este "dusmanul poporului nigerian". In timpul unei greve de patru zile de luna trecuta din Nigeria, pretul petrolului a crescut cu 3 %. Nigeria producea 2,42 de milioane de barili pe zi in septembrie.



Pretul la contractele futures cu petrol a atins recordul de 55,67 $/baril pe data de 25 octombrie, dupa care a scazut cu 6,1% saptamana trecuta. Reducerea se datoreaza pe de o parte Bancii Nationale a Chinei care a crescut pentru prima data in noua ani ratele dobanzilor pentru a stopa cresterea economica si pe de alta parte cresterii cantitatii extrase de pompele petroliere americane.



Si in Kuweit sunt probleme: o pana de curent a oprit activitatea de la trei rafinarii, care produceau aporape 900.000 de barili pe zi, productia la capacitatea maxima putand fi reluata abia peste trei zile.