Actionarii Raiffeisen mai aduc 38 de milioane de euro la capital

Autor: Razvan Voican 04.02.2005


Raiffeisen Bank incepe anul cu o noua majorare de capital social, in valoare de circa 38,9 milioane de euro, la care actionarii bancii sunt invitati sa subscrie in termen de o luna.



Scopul majorarii? ""Prin aceasta decizie urmarim sa continuam si in acest an dezvoltarea bancii si sa crestem mai repede decat piata", spune Corina Vasile, directorul de comunicare al bancii.



Anul trecut, capitalul Raiffeisen Bank a fost majorat de doua ori. Cu actuala majorare, capitalul social ar urma sa ajunga la aproximativ 315 milioane de euro.



Hotararea a fost luata de Consiliul de Administratie al bancii, caruia i-a fost delegata competenta necesara.



Majorarea capitalului social al bancii se realizeaza prin aport in numerar din partea actionarilor existenti: grupul austriac Raiffeisen, cu 99,44%, si peste 17.000 de actionari persoane fizice si juridice care detin 0,56% din actiuni.



Pentru anul acesta, Raiffeisen Bank are drept tinta cresterea cotei de piata pana la 15%. In acelasi timp, banca intentioneaza sa-si mareasca profitul.



Raiffeisen Bank este a treia banca din Romania dupa activele totale, care au depasit 1,4 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie 2004 si are peste 1,5 milioane de clienti.



In ultimii ani, Raiffeisen Bank a urmat o strategie de crestrere a activelor prin operatiuni de anvergura de atragere de finantare, fie prin majorari de capital, credite sindicalizate sau emisiune de obligatiuni.



Astfel, la sfarsitul lui 2004, banca a reinnoit cu un an valabilitatea imprumutului in valoare de 50 milioane de euro acordat de principalul actionar Raiffeisen Zentralbank (RZB) Austria si destinat strategiei de dezvoltare. Aceasta operatiune venea dupa atragerea unui credit sindicalizat in valoare de 250 milioane de dolari, pe trei ani, pentru finantarea cresterii rapide a portofoliului de credite. Creditul a facut parte dintr-un intreg pachet de surse de finantare la care Raiffeisen Bank a apelat in 2004: doua majorari de capital in valoare de peste 86 milioane de euro, suportate integral de banca mama, o emisiune de obligatiuni pe piata interna in valoare echivalenta de circa 34 mil. euro la data lansarii, plus o linie de finantare de 10 mil. euro de la BERD. Astfel, valoarea finantarii atrase de banca pentru a-si sprijini expansiunea pe piata a insumat peste 316 milioane de euro.



In primul semestru al anului trecut, valoarea creditelor acordate clientilor bancii a crescut cu 34,5% fata de sfarsitul lui 2003, ajungand la aproape 910 milioane euro. In aceeasi perioada, depozitele clientilor s-au majorat cu 36,1%, pana la 916,3 milioane euro.



Raiffeisen Bank a obtinut un profit net de 4,4 milioane euro in primele sase luni ale lui 2004 (conform standardelor internationale de contabilitate), o valoare similara celei inregistrate pe intreg anul 2003. Rezultatele financiare pe 2004 urmeaza a fi date publicitatii luna viitoare, dupa auditare. razvan.voican@zf.ro