Companiile din Ungaria trec tot mai des granita in cautare de afaceri

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu 16.02.2005


Anul trecut au fost inregistrate in Romania peste 600 de firme maghiare, cea mai mare crestere de dupa 1990. Majorarile de capital social s-au dublat fata de 2003, ajungand la 130 de milioane de euro. Totalul investitiilor maghiare in Romania ar putea sa ajunga in acest an la 1,5 miliarde de euro in conditiile in care dezvoltarea companiilor deja existente pe piata si venirea unor noi proiecte vor produce accelerarea ritmului investitional al afacerilor cu capital maghiar.



Totalul investitiilor maghiare in Romania ar putea sa ajunga in acest an la 1,5 miliarde de euro in conditiile in care dezvoltarea companiilor deja existente pe piata si venirea unor noi proiecte vor produce accelerarea ritmului investitional al afacerilor cu capital maghiar.



Anul trecut au fost inregistrate in Romania peste 600 de firme maghiare, cea mai mare crestere de dupa 1990. Majorarile de capital social s-au dublat fata de 2003, ajungand la 130 de milioane de euro.



Cresterea se reflecta si in capitalul social subscris, acesta fiind de 120 milioane de euro la finele anului 2003, respectiv de 270 milioane de euro la 30 noiembrie 2004. "Prin aderarea Ungariei la UE, Romania a devenit limitrofa spatiului economic comunitar. Acest eveniment a stimulat accelerarea investitiilor ungare in tara-candidata de la frontiera vamala a UE", ne-a declarat HalA!sz JA!nos, directorul ITD Hungary, Biroul Comercial din cadrul Ambasadei Ungariei la Bucuresti.





Reforma fiscala va incuraja investitiile



"Unele proiecte sunt deocamdata confidentiale, insa exista si certitudini care confirma prognozele noastre: extinderile Mol la nivel national, venirea OTP, Gedeon Richter sau Dunapack, investitiile anuntate de TriGranit in Bucuresti si Cluj care vor ajunge aproape de un miliard de euro, precum si noile planuri de dezvoltare imobiliare, de centre comerciale si logistice precum si IT&C, ne permit sa estimam un volum al capitalului maghiar de 1,5 miliarde de euro in 2005", ne-a mai spus HalA!sz JA!nos .



Oficialul Biroului Comercial din cadrul Ambasadei Ungariei este de parere ca tendinta de crestere a investitiilor din Ungaria in Romania va continua si in acest an, cand incep sa se concretizeze o serie de proiecte la care se lucreaza de mai mult timp.



"Afluenta de capital prin investitii directe se amplifica datorita schimbarilor structurii politice din Romania, care au debutat cu o reforma fiscala semnificativa, cu o deschidere mai mare, Ungaria fiind printre relatiile cu prioritati, cu continuarea si accelerarea reformei economice, dar si odata cu armonizarea cadrului legislativ cu cel al UE, eradicarea coruptiei si a multor factori de risc", a mai spus HalA!sz.





Totul pentru IMM



In acest context se asteapta largirea sferei de intreprinderi mijlocii care au ajuns sa functioneze la scara regionala, cresterea investitiilor firmelor din terte tari, cu centrul regional in Ungaria, precum si amplificarea investitiilor intreprinderilor mici in multe domenii de activitate de interes local.



Anul 2005 se va caracteriza si prin transferul de cunostinte, experienta sau know-how european din Ungaria in Romania, mai crede Halasz. El mai spune ca numarul firmelor cu capital maghiar care vor investi in Romania va creste simtitor, iar nivelul capitalului investit va putea trece peste 1,5 miliarde de dolari. "La 31 decembrie 2005, investitiile totale apartinand unor companii din Ungaria ar putea ajunge chiar la 1,5 miliarde de euro, concomitent cu cresterea schimburilor comerciale la peste 1,1 miliarde de euro", considera HalA!sz JA!nos.



In acest fel, considera oficialul ungur, Budapesta va mai recupera din decalajul fata de vecinii.





Investitii concentrate in Transilvania si Banat



Capitalul maghiar investit in Romania a ajuns la cateva sute de milioane de euro, din care in Transilvania si Banat la peste 160 milioane de euro. Estimarile Biroului Comercial Ungar de la Bucuresti arata ca valoarea capitalului activ este de circa 350 milioane de euro. "Schimburile bilaterale au crescut cu peste 50%, lucru care se poate spune si despre investitiile realizate de catre firme din Ungaria", a declarat HalA!sz JA!nos, directorul ITD Hungary. El a mai subliniat ca potentialul economic al Transilvaniei si al Banatului, de la bogatiile naturale pana la o cultura de afaceri, dezvoltarea resurselor umane constituie factori importanti in atragerea investitorilor straini.



Elementele macro si microeconomice, specifice Transilvaniei, determina ca in aceasta regiune sa fie concentrate cele mai mari investitii maghiare. "Infrastructura, caile rutiere de acces la locatii potentiale pentru investitori, caile ferate, sistemele de apa, gaze, canalizare, retele locale de electricitate, transportul in comun, informatizarea economiei, a sferei financiar-bancare, atentia acordata protectiei mediului sunt doar cativa dintre factorii care favorizeaza investitiile in regiune", considera HalA!sz.





Interes in crestere pentru judetele de frontiera



Dupa aderarea Ungariei la UE, faptul ca frontiera comuna dintre cele doua tari a devenit frontiera vamala comunitara a amplificat interesul investitiilor din Ungaria in judetele de frontiera, in primul rand in privinta transferului de productie - montaj, logistica, dezvoltari imobiliare, comert sau tranzactii bancare.



In timp ce in judetul Bihor sunt inregistrate cele mai multe firme cu participare de capital din Ungaria, concentratia de capital este mult mai mare in judetul Timis. La finele lunii noiembrie 2004, din totalul de 4948 de firme inregistrate in Romania, judetelor de frontiera "le-au revenit" 934 de firme, deci sub 20% din total. "Firmele mici si mijlocii sunt foarte interesate de avantajele judetelor de frontiera datorita apropierii de piata UE", considera Halasz.



Ponderea firmelor cu capital integral maghiar este, potrivit Biroului Comercial Ungar, de aproximativ 20-25%, majoritatea investitiorilor mari preferand "singuratatea" in actionariat.





Aderarea la UE, moment important



Pregatirea pentru aderarea la UE este extrem de importanta si pentru Romania. "Noi am aflat pe propria piele ca succesul aderarii, respectiv problemele care pot aparea, depind de pregatirea efectiva si la nivel microeconomic", considera HalA!sz JA!nos.



In acest context, este tot mai urgenta implementarea si functionarea tuturor mecanismelor care sprijina accesarea fondurilor UE si al altor institutii, organizatii internationale, pentru dezvoltare si promovoare. "In Ungaria functioneaza cu succes sistemele de licitatii, credite si sprijin de la cele mai mici obiective economice si sume de bani, pana la proiecte strategice care presupun sume de milioane de euro", explica oficialul maghiar.





Printre cei mai mari in Banat



Fornetti Romania s-a infiintat in 2001 la Timisoara, ca o societate romano - maghiara cu capital mixt - privat. Firma a pornit ca partener al proprietarului de licenta Fornetti Kft. cu sediul in Ungaria si a devenit master - francizor Fornetti pentru Romania.



In 2002 a inceput fabricarea produselor de patiserie la Timisoara, dupa ce initial firma avea doar activitati de distributie. Fabrica din Timisoara a ajuns astazi la aproape 600 de angajati, personalul din productie provenind exclusiv din zona rurala, "un motiv de mandrie pentru actionariatului companiei".



Anul trecut, compania a ajuns la o cifra de afaceri a depasit 10 milioane de euro, de 2,66 ori mai mare decat cea realizata in anul precedent si la o productie lunara de peste 900 de tone. Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, cu 70% mai mare decat in 2003, si o productie de cel putin 10.000 de tone.





Mol, vedeta investitiilor maghiare



La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, firma maghiara a semnat contractul de peste 50 de milioane de euro pentru preluarea Shell Romania, situatie care a adus alte 59 de benzinarii la reteaua nationala Mol.



"Odata cu primirea aprobarilor din partea Consiliului Concurentei privind preluarea benzinariilor Shell, grupul Mol va ajunge la 130 de unitati in intreaga tara", a precizat Robak Karoly, director executiv Mol Romania.



Conducerea companiei a anuntat ca si-a stabilit ca target pe termen mediu obtinerea unei cote de piata de 15%, planurile companiei fiind de a creste atat ca marime a retelei, cat si din punct de vedere al volumului de vanzari. "In functie de oportunitati, vom mai prelua sau construi si alte benzinarii, astfel incat sa ne atingem obiectivul propus, o cota de piata de 15%", a declarat directorul executiv al Mol Romania.



Grupul ungar detine in prezent o cota de piata de 6% care va ajunge la sfarsitul acestui an la 12%, dupa preluarea tuturor benzinariilor Shell. "Dupa ce vom obtine toate aprobarile necesare privind preluarea intregii retele de benzinarii Shell achizitionate la sfarsitul anului 2004, in cel mult sase luni, vom redecora toate aceste statii ca unitati Mol", a mai spus Robak Karoly.



Reprezentantii companiei spun ca anul trecut a fost cel mai benefic de la inceputul prezentei in Romania. "Am reusit sa crestem numarul de statii cu 50% fata de 2003, in timp ce vanzarile de carburanti si cele din magazine au crescut cu 80%", a mai spus Robak.



Tot anul trecut firma a construit trei noi statii la Focsani, Medias si Reghin si a redecorat primele 22 de benzinarii achizitionate de la Shell. "Noile semne de liberalizare a pietei sunt incurajatoare, si speram ca din 2005 industria petroliera din Romania va putea sa se alinieze la standardele europene", considera Robak.





O mie de angajati in Romania



Mol Romania Petroleum Products este o filiala a grupului multinational MOL Plc, si s-a infiintat in 1995 la Cluj. Compania este detinuta integral de Mol Plc si are in prezent aproximativ 1.000 de angajati.



Grupul Mol este o companie integrata de petrol si gaze, unul din liderii din Europa Centrala si Rasariteana care, impreuna cu partenerul sau strategic croat din domeniul petrolului si gazelor, compania INA, detine peste 1.000 de benzinarii in 11 tari.



Din structura actionariatului firmei fac parte, o serie de investitori straini care detin 74% dintre actiuni, statul ungar cu 11,8%, precum si investitori locali. Actiunile sale sunt listate la bursele din Budapesta si Luxemburg, fiind tranzactionate si in cadrul sistemului International Order Book (IOB), din Londra.





Proiecte mari la Cluj si la Bucuresti



Grupul ungar TriGranit Development Corporation va aduce, potrivit Biroului Comercial al Ambasadei Ungariei investitii de aproape un miliard de euro, prin doua proiecte anuntate deja: Complexul Comercial Esplanada din Bucuresti si Polus Center Cluj.



"Pentru fiecare proiect se creaza o societate distincta pentru a asigura rentabilitatea afacerii, pentru a gestiona mai bine costurile si veniturile pe fiecare proiect in parte", explica Arpad Paskany, asociat al firmei Polus Transilvania, compania care infiintata pentru a sustine investitia din Cluj.



Estimata la 140 de milioane de euro, constructia Polus Center Cluj, un complex comercial de 82.000 de metri patrati, va incepe in luna mai, perioada de executie a intregului proiect fiind de 18 luni. "Polus Center Cluj va fi o constructie in stil american, un monovolum cu un singur nivel, intins pe toata suprafata construita", a declarat Paskany. Conform declaratiilor sale, complexul va deveni functional in septembrie-octombrie 2006.



TriGranit Development Corporation este una dintre cele mai importante companii imobiliare din Europa Centrala si de Est, cu proiecte imobiliare de peste 600 de miliarde de euro pana in prezent, in regiunile de interes amintite. Printre actionari: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare precum si fondul de investitii AIG New Europe, membru al grupului financiar AIG. si face parte din gigantul imobiliar american TrizecHahn. TriGranit are operatiuni in Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Slovenia si Croatia. Unul din cele mai importante proiecte imobiliare, in valoare de un miliard de euro urmeaza a fi construit in inima Capitalei. Proiectul ar urma sa acopere teren de 110.000 mp, situat in zona Unirii, intre sediul Bancii Tiriac si Biblioteca Nationala. Complexul ar urma sa cuprinda: 75.000 mp birouri, 20.000 mp hotel, 30.000 mp de locuinte, 40.000 mp spatii comerciale, 30.000 mp spatii cultura, sport, 110.000 mp parcari si 30.000 mp pentru administratie publica local si centrala. Valoarea minima a investitiilor a fost stabilita, prin licitatie, la 350 de milioane de euro, iar terenul pe care va fi contruit complexul este evaluat la 26,57 milioane de euro.
transilvania@zf.ro