Declinul profitului net de la Commerzbank, atenuat de cresterea venitului din dobanzi

Autor: Ioana David 04.08.2005
Commerzbank, a treia mare banca din Germania, a raportat un declin al profitului aferent celui de-al doilea trimestru al anului de 27 de procente, mai putin decat se asteptau analistii, informeaza Bloomberg.

Profitul net a scazut la 175 mil. euro de la 240 mil. euro in 2004, au declarat oficialii bancii. Veniturile din dobanzi, cea mai importanta sursa de venit a bancii, au crescut cu 5% la 847 mil. euro.

Commerzbank ramane increzatoare cu privirea la evolutia urmatoarelor sase luni.

"Nivelul costurilor a devenit favorabil, iar riscurile s-au diminuat", a spus Ralf Breuer, analist la WestLB din Dusseldorf. "Commerzbank si-a majorat castigurile, in conditiile unei cresteri economice lente a economiei germane", a adaugat el.

Actiunile Commerzbank au crescut cu 56 de centi sau 3,1 procente la 18,81 de euro ieri in Frankfurt. Anul acesta ele s-au majorat cu 24 de procente. Desi se estima ca veniturile din dobanzi vor scadea, acestea au fost relansat de unele divizii printre care BRE Bank din Polonia, unde profitul trimestrial a crescut cu peste 50%.

Banca a pus deoparte 177 mil. euro pentru creditele riscante, cu 17% mai putin fata de anul precedent, si a anuntat ca provizioanele pentru tot anul nu vor depasi 750 mil. euro.

Oficialii bancii au mai declarat ca tintele pentru restul anului raman realiste, reiterand astfel previziunea conform careia, rentabilitatea financiara, o masura a profitabilitatii, se va relansa la 8 procente de la 4,3 procente anul trecut. Banca doreste sa pastreze raportul cost-profit sub 69 de procente de la 70,9.

Aceasta declarase luna trecuta ca va face presiuni in sensul concedierii a 300 de persoane din cadrul echipei de procesare a creditelor de la divizia din Mittelstand.

Cupland locurile de munca de performanta, banca doreste sa mareasca rentabiliatea financiara inainte de impozitarea cu 17 procente pana in 2007.

Economia germana cel mai probabil a stagnat in trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului, in conditiile in care consumatorii au domolit cheltuielile, iar companiile au cumparat mai multe bunuri din strainatate, a declarat in iulie Bundesbank. Aceasta asteapta ca economia sa cresca numai cu 0,8% anul acesta, fata de 1,6% in 2004.

Commerzbank este a treia banca germana dupa valoarea de piata, dupa Deutsche Bank si HVB Group. Dresdner Bank, cea mai mare dupa valoarea activelor, este detinuta de Allianz.

Deutsch Bank a raportat pe 28 iulie o crestere a profitului aferent celui de-al doilea trimestru cu 44 de procente. HVB, achizitionata de UniCredito Italiano, a inregistrat o majorare de 9 procente a profitului trimestrului doi pe fondul cresterii castigurilor afacerilor sale din estul Europei. ioana.david@zf.ro