Gigantii Internetului cumpara site-uri de jurnale personale

Autor: Dan Dragomir 10.10.2005
Mai multi jucatori importanti pe piata online au cheltuit cateva zeci de milioane de dolari in ultimele zile pentru achizitia nor site-uri de jurnale personale (weblogs), in ciuda faptului ca o astfel de pagina de Internet este gratuit de realizat si poate fi alimentata cu informatii de oricine, in timpul liber.

Studiile realizate de la aparitia fenomenului weblog au aratat ca aproximativ 9% dintre internauti tin un astfel de jurnal personal online si ca aproximativ 25% dintre cei care utilizeaza Interentul au vizitat astfel de site-uri.

America Online (AOL), divizia online a concernului media Time Warner, a platit circa 25 de milioane de dolari (20,5 mil. euro) pentru 85 de site-uri de blog, pentru care lucreaza in timpul liber peste 100 de oameni. Sum a nu a fost confirmata oficial, iar tranzactia urmeaza sa fie completata saptamana aceasta.

Site-urile erau detinute de Weblogs Inc. companie care va deveni subsidiara AOL, dar isi va pastra independenta editoriala.

Compania Weblogs Inc. este considerata de analisti unul dintre exemplele cele mai concrete cum sa castigi bani din propriul jurnal personal.

Este vorba de realizarea unei serii de site-uri tematice, de nisa, pentru care nu lucrau mai mult de doi oameni, dar care au atras imediat reclame din partea industriilor vizate.

Cel mai cunoscut site din patrimoniul Weblogs Inc. este Engadget, sursa de informatii pentru multi din industria IT&C, consdierat de specialisti al treilea site ca popularitate in randul internautilor pasionati de jurnale.

O alta achizitie incheiata la sfarsitul saptamanii trecute a fost cea anuntata de VeriSign, companie furnizoare de solutii pentru securitatea tranzactiilor online, care a platit 2,3 milioane de dolari (1,89 milioane de euro) pentru site-ul Weblogs.com (fara nici o legatura cu Weblogs Inc.).

Spre deosebire de celelalte site-uri, Weblogs.com nu publica articole propriu-zise, ci formase o baza de date cu cititori de jurnale personale online, pe care ii anunta in timp util atunci cand pe site-urile lor favorite apareau articole noi (ping service).

Site-ul apartinea Scripting News Inc., companie fondata de unul dintre veteranii blogurilor, Dave Winer.

VeriSign a anuntat ca va opera in continuare acest serviciu, intentionand sa furnizeze "servicii mai stabile si de incredere".

Practic, site-ul colecteaza fluxurile de informatii de pe mii de alte pagini de weblog si creeaza alerte de stiri in functie de subiecte favorite si surse de informatii favorite, pentru cei care nu au timp sa viziteze toate aceste site-uri diferite.