Germania bate pasul pe loc: crestere de numai 1,2% pentru 2006

Autor: Claudia Matei 24.10.2005
Guvernul condus de cancelarul german Gerhard Schroeder, aflat acum pe picior de plecare, a redus asteptarile cu privire cresterea economica pentru 2006, datorita costurilor cu energia si somajului, relateaza Bloomberg.

Ministerul Muncii si Economiei al celei mai mari economii europene a declarat ca produsul intern brut al Germaniei se va majora cu doar 1,2% anul viitor. Variatia respectiva este cu mult sub previziunea de 1,6% indicata in ultimul raport oficial din aprilie. De asemenea, ritmul de crestere din acest an a fost revizuit de la 1% la 0,8%.

"Cheltuielile cu consumul, care reprezinta 60% din economie si punctul nostru slab, vor ramane la niveluri scazute atat anul acesta, cat si anul viitor. Nici somajul si salariile nu au perspective prea optimiste", a declarat Wolfgang Clement, ministrul muncii si economiei.

Previziunea sumbra legata de cresterea economica ii va forta pe cancelarul Angela Merkel si viitorul sau prim-ministru, Peer Steinbrueck, sa reduca cheltuielile guvernamentale si deficitul bugetar, care va depasi limita pentru Uniunea Europeana, pentru a patra oara. Steinbrueck a afirmat saptamana aceasta ca se va concentra in 2007 asupra restrangerii deficitului bugetar la 3% din PIB, pentru a respecta pragul impus de UE.

Cheltuielile guvernamentale de pe primele noua luni au crescut cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai ales datorita unor costuri mai mari legate de piata muncii, potrivit unui raport din octombrie al ministrului de finante. "Pentru a realiza echilibrarea bugetului pe termen mediu avem nevoie de o consolidare bugetara de aproximativ 15 miliarde de euro in fiecare an", a afirmat Klaus Guenter Deutsch, economist la Deutsche Bank in Berlin.

Se fac, de asemenea, presiuni pentru diminuarea impozitelor si taxelor, care submineaza puterea de cumparare.