Investitiile straine directe ar putea ajunge la 10 mld. euro

Autor: Cristina Cuncea 15.09.2006
Investitiile straine directe ar putea creste anul viitor la 10 mld. euro, fata de 7 mld. euro in acest an, a declarat Bogdan Pascu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor economice.
Pascu a prezent proiectul de lege privind investitiile, care prevede o serie de facilitati pentru proiectele care vizeaza crearea de noi locuri de munca, dezvoltare regionala si cercetare-dezvoltare, acestea fiind insa conditionate de mentinerea investitiilor pentru perioade de pana la 15 ani. Astfel, investitorii vor putea beneficia de imprumuturi cu dobanda preferentiala, acces gra-tuit la utilitati, de subventii, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, precum si de alte facilitati fiscale. Pentru a beneficia de aceste facilitati, investitorii sunt obligati sa mentina investitia efectuata timp de 15 ani de la data finalizarii, pentru proiectele mai mari decat echivalentul in lei a 75 de mil. eur o.
In cazul investitiilor cuprinse intre 25 mil. euro si 75 mil. euro, investitorii trebuie sa mentina investitia timp de 10 ani de la data finalizarii.
Pascu a mai spus ca Romania ar putea ramane fara forta de munca dupa aderarea la UE, persoanele calificate plecand in tarile cu salarii mai mari.