Omnilogic: Vrem sa mai cumparam si un furnizor de servicii pe tehnologie HP

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 21.09.2006
Omnilogic, cel mai mare jucator de pe piata locala de distributie IT&C, are un plan de achizitii care nu se limiteaza la tranzactia deja incheiata cu SoftNet si are in vedere cumpararea unei companii care furnizeaza servicii pe tehnologie HP si a unui furnizor de continut.
"Din 'box moving' (distributie de produse - n. red.) se castiga foarte putini bani. Pentru a ne atinge obiectivul de a avea in 2010-2011 o cifra de afaceri de un miliard de dolari, este vital sa avem in portofoliu servicii IT si de dezvoltare soft", a declarat Gabriel Marin, directorul general si principalul actionar al companiei.
"Nu ne intereseaza firme nou-infiintate, ci companii care au deja cota de piata si clienti. De asemenea, urmarim doar tranzactii prin care sa preluam tot pachetul de actiuni, nu vrem sa facem un joint-venture sau sa devenim actionari minoritari", a adaugat seful Omnilogic.
Statutul de principal partener pe software al IBM si faptul ca SoftNet Development & Consulting (SD&C) are clienti puternici in mediul bancar au fost doua dintre elementele cheie care au determinat Omnilogic sa cumpere SoftNet, a declarat Gabriel Marin. Conform acestuia, valoarea tranzactiei, realizata exclusiv in numerar si finantata din fondurile proprii ale Omnilogic, a fost de "cateva milioane de dolari". Surse din piata afirma ca actionarii SoftNet au incasat mai putin de cinci milioane de dolari.
Principalul actionar al SD&C, o companie cu 40 de salariati, a fost Vasile Baltac, fondatorul grupului de firme SoftNet. Alaturi de acesta au mai avut actiuni la companie noua persoane fizice, angajati ai SD&C, si compania SoftNet Services.
"Este vorba de oameni din managementul firmei si de alte persoane care au contribuit la activitatea companiei", a explicat Baltac, care a incasat cea mai mare cota din valoarea tranzactiei, el fiind actionarul majoritar. Conform prevederilor acordului de achizitie, Vasile Baltac va ramane membru in consiliul de administratie al SD&C pentru o perioada de cel putin doi ani.
"Recuperarea investitiei in SD&C se va face cel mai tarziu la finele anului 2007. Estimez ca societatea va inregistra la finele anului viitor o crestere a cifrei de afaceri de pana la 12-15 milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 2,5 milioane de dolari la finele anului 2005. In 2010, cred ca firma va ajunge la o cifra de afaceri de 70-80 milioane de dolari", a mai spus Marin.
"SD&C este si va ramane o entitate juridica de sine statatoare, cu un management distinct. Conducerea va fi asigurata de actualul manager al companiei, Mihai Popescu, unul dintre fostii actionari ai SD&C", a spus Gabriel Marin. El a declarat ca nu a apelat la un evaluator specializat, ci ca evaluarea a fost realizata intern de catre Omnilogic. "Avocatii care ne-au asistat in cadrul tranzactiei au fost cei obisnuiti ai celor doua companii. Nu am apelat in mod special la o casa de avocatura pentru acest deal", a adaugat el.
Infiintata in anul 1992, Omnilogic BGS a avut anul trecut o cifra de afaceri de 135 mil. euro. La sase luni, compania a avut o cifra de afaceri de aproape 100 de milioane de dolari, a spus pentru ZF Gabriel Marin. Grupul SoftNet si-a inceput activitatea in 1996 si a avut anul trecut un business de 3,6 mil. euro. SoftNet isi va continua activitatea cu cele patru companii ramase dupa tranzactie, unde lucreaza aproximativ 80 de angajati.