Vanzari Maxtor si noi virusi de e-mail

Autor: Iuliana Butuc Cerchez 26.11.2001


* Compania Maxtor, unul dintre principalii producatori mondiali de hard-discuri, vinde trimestrial in Romania intre 16.000 si 20.000 de unitati HDD, pretul mediu al acestora fiind de 80 de dolari, a declarat Cagatay Kilic, area sales manager al companiei.

Prezent la seminarul "Maxtor - Innovation in Technology", organizat de catre ASBIS Romania, Kilic a mai mentionat ca Maxtor detine o cota estimativa de piata de 50-55% la nivel mondial, pe segmentul calculatoarelor personale, si 15% pe cel al serverelor.

Cat priveste o eventuala filiala in Romania, "pana in acest moment, compania Maxtor nu a luat in considerare aceasta optiune. In functie de evolutia marimii pietei romanesti in viitor, vom decide daca vom face acest pas", a adaugat Kilic.

In luna aprilie 2001, Maxtor a cumparat compania Quantum, in urma achizitiei estimandu-se incasari totale pe acest an de 6 miliarde de dolari.

* GeCAD Software anunta reaparitia unui virus cu grad mare de raspandire. Introdus in baza de date de semnaturi RAV inca din luna august a acestui an, Win32/Aliz.A@mm este construit sa speculeze aceleasi deficiente de securitate ca si cunoscutul vierme Nimda.

Noul vierme de Internet soseste prin e-mail, existand posibilitatea de a infecta masina gazda chiar daca fisierul atasat nu este rulat. Subiectul mesajului e-mail prin care se transmite este foarte variat, el fiind ales la intamplare dintre urmatoarele variante: "Fw:" sau "Fw: Re:" impreuna cu expresii precum "Cool", "Nice", "Hot", "some", "Funny", "weird" etc.

Atasat acestui vierme este fisierul "whatever.exe", care va infecta calculatorul pe care a fost primit mesajul respectiv.

Un PC infectat va raspandi virusul catre toate PC-urile cunoscutilor a caror adresa de e-mail este inclusa in agenda calculatorului gazda precum si intreaga retea de calculatoare din care face parte PC-ul infectat.

Pentru a preveni aceasta posibilitate de infectare, trebuie aplicat patch-ul care se gaseste pe site-ul Microsoft la adresa http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/MS01-020.asp

Interesant este faptul ca aceasta este cea de-a doua lansare a acestui virus, dupa ce a fost modificat si imbunatatit in scopul evitarii detectiei sale de catre antivirusi.