ZF Live. Gabriel Blăniţă, Colliers: „Numărul investitorilor în imobiliare a început să mai scadă, pentru că randamentul a scăzut“. În primul trimestru al anului, s-a văzut o creştere la vânzările de apartamente faţă de începutul anului trecut

Autor: Alina-Elena Vasiliu 16.04.2024

Anul 2024 a venit după o serie de schimbări de natură fiscală care au rearanjat lucrurile pe piaţa rezidenţială.

Cea mai mare parte a celor care cumpără astăzi locuinţe sunt oameni care aleg să locuiască chiar ei în casele şi apartamentele achiziţionate, seg­mentul investitorilor fiind în scădere faţă de anii trecuţi, este constatarea lui Gabriel Blăniţă, associate director valuation & advisory services la Colliers România.

„Clienţii sunt fie cei care cumpără pentru nevoia de locuire, fie cei care cum­pără pentru investiţie. Dacă până acum vedeam un număr destul de mare de investitori individuali în piaţă, acum numărul lor a început să mai scadă, pen­tru că randamentul a scăzut şi nu mai rentează. Majoritatea celor care cum­pă­ră o fac pentru nevoia per­sonală. Cei care iau pentru investiţii o fac doar în zone unde potenţialul e mai mare, unde există oportunităţi turistice, pentru a închiria pe termen scurt în regim Airbnb“, a spus Gabriel Blăniţă la emisiunea online de business ZF Live.