ZF Live. Adrian Popa Bochiş, preşedinte, ANEVAR. În 2023 au fost 167.000 de rapoarte de evaluare, mai puţine decât în 2022. Circa 57% dintre rapoarte sunt lucrări întocmite pentru garantarea împrumutului

Autor: Ramona Cornea 15.04.2024

„S-a simţit un pic încetinirea creditării anul trecut pentru că a fost perioada aceea în care am avut modificarea de rată de dobândă şi impactul mare în zona modificărilor fiscale. Anul acesta pare că s-a mai revigorat.”

Anul trecut au fost de 167.000 de rapoarte de evaluare re­alizate de ANEVAR - A­so­ciaţia Naţională a Evalu­atorilor din România - mai puţine decât anul precedent, susţine Adrian Popa Bochiş, preşedintele ANEVAR.

„Anul trecut au fost 167.000 de rapoarte de evaluare. Circa 57% sunt lucrări întocmite pentru garantarea împrumutului, pentru raportarea financiară, adică pentru înscrierea în contabilitate, sunt 3,7%, pentru impozitarea clădirilor - 17,5%, iar în rest dintr-o zonă de alte scopuri. Ceea ce este interesant este că ele din perspectiva ponderii în cifra de afaceri pe care o au evaluatorii reprezintă doar 38% din totalul pieţei. Numărul de rapoarte este un pic mai mic faţă de anul anterior”, a spus el în cadrul emisiunii de business ZF Live.