Câţi români ar fugi din ţară şi câţi ar rămâne să lupte dacă România ar intra în război

Autor: Diana Nunut 05.04.2024

Un sondaj realizat de IRES în luna martie arată că 1 din 3 români chestionaţi este îngrijorat că ţara noastră ar putea fi implicată într-un conflict militar pe viitor, în timp ce 44% dintre bărbaţii intervievaţi au afirmat că nu se vor înrola în armată în cazul unui conflict NATO-Rusia, dar că vor rămâne în ţară. Pe de altă parte, 38% dintre ei s-ar înrola în armată pentru a apăra România, scrie Mediafax.  

Persoanele participante la studiu consideră că dotarea tehnică a armatei şi cadrele militare se află la un nivel mediu, cu un scor de 5,2, respective 5,9, pe o scară de la 1 la 10.

Îngrijorările românilor sporesc ideea de dotare a armatei pentru apărare

În contextul în care la graniţa României se află în desfăşurare un război între Ucraina şi Rusia, 72% dintre românii care au luat parte la sondaj sunt de acord ca statul să aloce mai mulţi bani pentru industria apărării. Pe de altă parte, 68% dintre ei consideră că bugetul ar trebui alocat mai ales pentru dotarea tehnică a armatei.

Armata – obligatorie sau nu?

IRES arată că 44% dintre românii care au participat la studiu consideră că este mai bine ca armata să fie obligatorie. Totuşi, peste jumătate din respondenţi (54%) sunt de părere că armata ar trebui să fie bazată pe voluntariat, pentru ca aceasta să fie profesionistă.