25 de ani pentru 8 miliarde de dolari: Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru rolul său în prăbuşirea bursei de criptomonede FTX

Autor: Ştefan Stan 28.03.2024

Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru rolul său în prăbuşirea bursei de criptomonede FTX, după ce un judecător american a concluzionat că a făcut "un rău enorm" furând miliarde de dolari din fondurile clienţilor pentru a face pariuri riscante, scrie FT. 

Sentinţa - una dintre cele mai lungi sentinţe pronunţate vreodată pentru un inculpat american cu guler alb - marchează decăderea rapidă şi dramatică a unei figuri care a fost cândva una dintre cele mai proeminente feţe din industria criptografică, curtată deopotrivă de celebrităţi şi politicieni.

În vârstă de 32 de ani, care a fost găsit vinovat de şapte capete de acuzare pentru fraudă şi spălare de bani anul trecut, ştia că acţiunile sale au fost greşite şi "ştia că este un delict", a declarat judecătorul Lewis Kaplan la audierea de joi de la tribunalul federal din Manhattan, adăugând că Bankman-Fried a dat dovadă de o "lipsă de remuşcări reale".

"Regretă că a făcut un pariu foarte prost pe probabilitatea de a fi prins, dar nu are de gând să recunoască nimic", a spus Kaplan. Judecătorul a concluzionat, de asemenea, că Bankman-Fried a încercat să manipuleze un martor şi a minţit de mai multe ori în timp ce a depus mărturie la proces.

Bankman-Fried - îmbrăcat într-o uniformă de închisoare cafeniu, cu privirea abătută şi mâinile împreunate - şi-a exprimat unele regrete într-un discurs adresat instanţei înainte de citirea sentinţei. "Am luat o serie de decizii greşite", a spus el. "Am fost responsabil pentru FTX, iar prăbuşirea sa este din vina mea".