Pentru creşterea bovinelor, Polonia a acordat în 2023 o subvenţie 407 euro/cap de vacă de carne şi 635 euro/cap de vacă de lapte, iar în acelaşi an România a acordat 279 euro/cap de bovină de carne, respectiv 338 euro/cap de vacă de lapte

Autor: Florentina Niţu 27.03.2024

♦ Prin Politica Agricolă Comună 2023-2027 au fost stabilite anumite subvenţii pentru fiecare ramură a agriculturii Fermierii polonezi primesc subvenţii duble pentru vacile de lapte faţă de cei români♦ Acesta este unul dintre motivele pentru care Polonia este pe locul al doilea în topul ţărilor din care România importă lapte crud, din cauză că nu-şi poate acoperi consumul.

În 2023, fermierii polonezi au primit subvenţii duble pentru vacile de lapte faţă de cei români, arată o analiză ZF făcută pe baza datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Polonia şi a celor oferite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, subordonată Ministe­rului Agriculturii din România.

Astfel, sprijinul cuplat pentru venit, intervenţie prevăzută în Politica Agricolă Comună 2023-2027, în anul 2023, în Polonia a fost de 2.738 de zloţi polonezi/cap vacă de lapte, adică 635 euro, în timp ce în România a fost de 338 euro, de două ori mai mic.

Fermierii români au cerut în mai multe rânduri subvenţii egale cu ale celorlalţi membri ai UE, iar politicienii trimişi la Bru­xelles au iniţiat negocieri şi, teoretic, în 2020 ar fi trebuit să se egalizeze subvenţiile, lucru care nu s-a mai întâmplat.

În plus, faptul că acest sector zootehnic nu a fost susţinut fi­nan­ciar mai mult a dus la scăderea şep­te­lului de la 3 mili­oane de capete de bovine la intrarea în UE la 1,8 milioane de capete de bovine în pre­zent şi dependenţa de circa 50% din consumul de lapte de importuri. În acelaşi timp, în Polo­nia numărul de bovine a crescut – în 2023 a avut 6,4 milioane de capete de bovine – şi este pe locul al doilea în topul ţărilor din care România importă lapte crud, conform datelor INS.