Jurnal bursier, 8 martie 2024: Bursa de Valori Bucureşti urcă la un nou maxim istoric. Acţiunile Petrom şi ale Fondului Proprietatea, plus 2%. Cele ale Hidroelectrica stagnează, iar ale TTS scad abrupt. Banca Transilvania, plus 0,2%

Autor: Liviu Popescu 08.03.2024

Indicele bursier BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat vineri cu 0,4% şi a atins un nou maxim istoric de 16.300 de puncte în contextul evoluţiei acţiunilor companiilor din energie şi a creşterilor de pe plan extern, potrivit datelor BVB.

Creşterile bursiere au fost consemnate în special în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare, atunci când peste Ocean au fost raportate statistici din sectorul muncii care semnalează faptul că Rezerva Federală a SUA ar putea în curând să reducă dobânzile. Wall Street, prin prisma indicelui S&P500, s-a apreciat cu 0,5% la un nou maxim istoric.

La Bucureşti, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 2% la 0,64 lei pe unitate pe tranzacţii de 8,2 mil. lei. Petrom a fost cea mai tranzacţionată acţiune în şedinţa de vineri. Compania a ajuns la o capitalizare bursieră de 40 mld. lei. {i acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 2%.

La polul opus, acţiunile Transport Trade Services (TTS) s-au depreciat cu aproape 3% pe tranzacţii de 2,4 mil. lei. Recent compania a anunţat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2024 şi propunerea de dividende.

Acţiunile Hidroelectrica au stagnat la 128 lei în timp ce cele ale Băncii Transilvania au urcat cu 0,2% la aproape 27 de lei.

Pe segmentul de acţiuni lichiditatea de astăzi a fost de 31 mil. lei. Alte 7,6 mil. lei au fost înregistrate pe obligaţiuni.