Cu cât contribuie fiecare ţară la bugetul de cercetare-dezvoltare al UE? Germania şi Franţa ţin în spate mai bine de jumătate din total, pe când România e la coada clasamentului, cu doar 0,3%. Cum prinde economia locală din urmă Occidentul?

Autor: Cristina Roşca 05.03.2024

Investiţiile în R&D sunt vitale pentru ca o economie să inoveze, să fie mai competitivă şi, în final, pentru ca ea să crească alert.

România contribuie cu doar 0,3% la bugetul anual de cercetare-dezvol­tare al UE, procent ce o poziţionează pe locul al 18-lea între ţările Uniunii, a­proa­pe de coada clasa­mentului. Spre com­paraţie, după valoarea PIB, Româ­nia este pe locul al 16-lea, iar ca populaţie e pe şase, conform celor mai recente statistici.

Când vine vorba de pariul pe R&D, pe cercetare şi dezvoltare, Ro­mânia este depăşită de ţări mult mai mici ca popu­laţie şi chiar ca PIB, cum ar fi Slovenia, Ungaria şi Gre­cia. De altfel, în regiu­nea Europei Centrale şi de Est, doar Bulgaria e poziţionată mai slab. La polul opus, Polonia este pe locul al 11-lea în UE, contribuind cu 2,24% la bugetul anual de cercetare-dezvoltare. Două poziţii mai jos se află şi Cehia. Aceste două ţări au un PIB per capita mai bun decât cel al pieţei locale şi o putere de cumpărare mai mare decât a României, iar investiţiile în cerce­tare-dezvoltare joacă un rol aici. Mai exact, investiţiile în R&D sunt vitale pentru ca o economie să inoveze, să fie mai competitivă şi, în final, pentru ca ea să crească alert.