Industria prelucrătoare duce o luptă continuă pentru forţă de muncă: deşi nevoia de muncitori s-a mai temperat în ultimul deceniu, sectorul are în continuare cele mai multe poziţii neacoperite

Autor: Ramona Cornea 05.03.2024

„Industria prelucrătoare pune accentul pe uman, în sensul în care operaţiunile specifice acesteia nu pot fi înlocuite de roboţi într-un procent mare” „O parte din această lipsă de forţă de muncă poate fi atribuită migraţiei forţei de muncă spre alte ţări, unde condiţiile de muncă sau salarizarea sunt mai atractive.”

Problema penuriei de forţă de muncă în industria prelucrătoare este una cu care angajatorii de pe piaţa locală se confruntă de mulţi ani, astfel că lipsa de muncitori calificaţi a fost o provocare continuă pentru industrie de ani de zile.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că, în ultimul trimestru din anul 2023, cele mai multe locuri de muncă vacante din economia locală erau în industria prelucrătoare, de peste 7.800.

„Industria prelucrătoare pune accentul pe uman, în sensul în care operaţiunile specifice acesteia nu pot fi înlocuite de roboţi într-un procent mare. Au nevoie de personal calificat în anumite meserii, care să poată opera utilajele şi să se adapteze mediului de lucru. Din nefericire, lipsa unui cadru educaţional în care tinerii să înveţe o meserie şi să aibă o calificare în acest sens reprezintă un motiv în plus pentru care industria prelucrătoare are cele mai multe locuri de muncă vacante”, a spus pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România.