Pentru bugetul de stat anul a început prost. Când vor creşte taxele, un lucru aproape inevitabil? Din execuţia bugetară din luna ianuarie, care este prima imagine a cheltuirii bugetului pe 2024, reiese că deficitul bugetar s-a dublat, în loc să scadă, aşa cum era planul guvernului

Autor: Răzvan Botea 03.03.2024

Guvernul nu reuşeşte nici pe hârtie să reducă deficitul bugetar, care ar fi trebuit să ajungă la 3% din PIB în 2024 (potrivit înţelegerilor de dinaintea pandemiei cu Comisia Europeană). Ministrul finanţelor spune că această ţintă va fi atinsă abia peste şapte ani, dar costurile pentru acoperirea acestui deficit vor fi enorme pentru că pieţele fianciare sunt predispuse la riscuri, au bani, dar taxează pe măsura riscului.

Economia va creşte cu până la 3% în acest an, însă creşterea nu va ajuta destul bugetul, când în celălalt taler al balanţei sunt cheltuielile bugetare, care nu pot să nu fie onorate în an electoral şi care vor depăşi cu mult veniturile. Cum colectarea mai bună la bugetul de stat este deficitară, în ciuda taxelor mici, rămâne o singură soluţie pentru menţinerea deficitului bugetar sub control: majorarea acestor taxe. În România impozitul pe profitul companiilor este de 16%.