Ultimul obstacol privind aderarea Suediei la NATO este pe cale să fie eliminat. Ungaria este gata să ratifice aderarea Suediei la Organizaţia Nord-Atlantică

Ziarul Financiar 26.02.2024

Se aşteaptă ca Ungaria să ratifice luni aderarea Suediei la NATO, eliminând ultimul obstacol înainte de pasul istoric al acestei ţări nordice a cărei neutralitate a rezistat în timpul a două războaie mondiale şi a conflictului aprins din timpul Războiului Rece.

Votul parlamentului ungar, care se aşteaptă să treacă fără probleme după o vizită a premierului suedez Ulf Kristersson vinerea trecută, în timpul căreia cele două ţări au semnat un acord de armament, va pune capăt unor luni de întârzieri pentru a finaliza schimbarea politicii de securitate a Suediei, relatează Reuters.

Stockholm a renunţat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranţă în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.

Cu Suedia urmând Finlanda în NATO, devenind al 32-lea membru al acesteia, preşedintele Vladimir Putin a realizat efectiv exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina - o extindere a alianţei - au declarat liderii occidentali.

În timp ce Finlanda a devenit membră a NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aştepte, deoarece Turcia şi Ungaria, care au relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai alianţei conduse de SUA, au ridicat obiecţii.

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că şi-au făcut un cămin în Suedia.
Suedia şi-a modificat legislaţia şi a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a linişti Turcia. Preşedintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara aşteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obţine aprobarea Congresului SUA.

Tergiversarea Ungariei a fost mai puţin clară, Budapesta exprimându-şi mai degrabă furia faţă de criticile suedeze privind direcţia de dezvoltare democratică sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban, decât faţă de cerinţe concrete.

Prin semnătura Turciei, Ungaria a rămas ultima rezervă, iar Orban se confruntă cu presiuni din partea aliaţilor NATO.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, şi a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianţei de la mutarea sa în Europa de Est în anii 1990.