Cum să câştigi 67% pe bursă în numai câteva minute: O greşeală de tipar dintr-un raport privind rezultatele trimestriale a dus la explozia acţiunilor Lyft. Compania de ride-hailing a exagerat de 10 ori perspectivele de creştere în 2024 din cauza unui zero pus în plus din greşeală, iar investitorii au sărit să cumpere

Autor: Ştefan Stan 14.02.2024

Acţiunile Lyft au urcat marţi cu peste 60%, înainte de a scădea brusc, după ce o eroare în comunicatul privind rezultatele trimestriale ale companiei de ride-hailing a exagerat de 10 ori perspectivele de creştere a marjei în 2024.

Aplicaţia de taxi a raportat că va îmbunătăţi marjele de profit ajustate cu 500 de puncte de bază, sau 5 puncte procentuale, în 2024, comparativ cu anul precedent. Acţiunile Lyft au crescut în minutele de după anunţ până la 19,70 dolari, cel mai ridicat preţ din august 2022.

Acţiunile Lyft s-au retras apoi până la un câştig de aproximativ 15% după ce directorul financiar Erin Brewer a declarat, în cadrul unei convorbiri cu investitorii şi analiştii, că majorarea va fi de fapt de 50 de puncte de bază, sau 0,5 puncte procentuale. "Aceasta este de fapt o corecţie faţă de comunicatul de presă", a spus Brewer.

Eroarea se adaugă la anii de probleme pentru acţiunile Lyft, care au pierdut aproximativ 80% din valoarea lor de la oferta publică iniţială din 2019. Predicţia eronat de puternică a fost luată ca un semn de către investitori că eforturile companiei de a contesta rivalul mult mai mare Uber sub conducerea directorului executiv David Risher, care a preluat conducerea în urmă cu mai puţin de un an, au început să dea roade.

Compania a investit milioane de dolari pentru a atrage noi şoferi pe platforma sa, dar nu a reuşit să reducă semnificativ decalajul faţă de Uber în ceea ce priveşte numărul de utilizatori. Potrivit ultimelor sale rezultate, rezervările brute ale Lyft au crescut cu 17%, la 3,7 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, comparativ cu anul precedent, potrivit ultimelor sale rezultate.

Aceasta a raportat un profit ajustat de 18 cenţi pe acţiune în trimestrul respectiv, mai mult decât cei 8 cenţi pe acţiune prognozaţi de analişti. Veniturile de 1,2 miliarde de dolari s-au aliniat la aşteptările analiştilor. Pierderile nete s-au redus la 26,3 milioane de dolari.

Pentru primul trimestru din 2024, Lyft a prognozat rezervări brute în intervalul 3,5-3,6 miliarde de dolari şi un profit ajustat înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare între 50-55 de milioane de dolari.

Lyft a precizat că se aşteaptă să genereze un flux de numerar liber pozitiv pe întregul an pentru prima dată în 2024.

Risher a declarat: "Ambele companii sunt în curs de dezvoltare: "În 2023, echipa Lyft şi-a stabilit obiective ambiţioase, iar rezultatele vorbesc de la sine. Am atins cel mai ridicat nivel de călătorii anuale din istoria noastră, am livrat peste 700 de milioane de curse şi i-am ajutat pe şoferi să ia acasă peste 8 miliarde de dolari... . În 2024, vom dovedi că obsesia Lyft pentru clienţi va conduce la o creştere profitabilă."

Săptămâna trecută, Uber a înveselit investitorii după ce a raportat primul profit anual din istoria sa. Aceasta a declarat că rezervările brute din ultimul trimestru al anului 2023 au crescut cu 22%, ajungând la 37,6 miliarde de dolari, comparativ cu anul precedent.