Bao Fan, celebrul bancher chinez a cărui dispariţie a şocat mediul de afaceri din întreaga lume, s-a reîntors în „lumina reflectoarelor” pentru a demisiona de la cârma China Renaissance Holdings

Autor: Andrei Şerbănescu 02.02.2024

Bao Fan, bancherul chinez vedetă a cărui dispariţie a şocat comunitatea de afaceri şi de investiţii anul trecut, a demisionat de la firma sa financiară China Renaissance Holdings Ltd, potrivit Bloomberg.

Bao a demisionat din funcţia de preşedinte şi director general începând cu data de 2 februarie, a anunţat vineri compania într-un document depus la bursă. Co-fondatorul firmei, Xie Yi Jing, îi va prelua atribuţiile, în timp ce Jason Lam a fost numit director executiv şi vicepreşedinte. 

Bao s-a retras „din motive de sănătate şi pentru a petrece mai mult timp alături de familia sa", a precizat compania.

Anunţul vine la puţin mai puţin de un an de la dispariţia lui Bao, în februarie 2023. Ulterior, el a fost plasat în detenţie pentru o anchetă nespecificată demarată de autorităţile chineze, pe fondul unei represiuni mai ample a corupţiei în sectorul financiar. Bao a început să „coopereze” în cadrul anchetei încă din luna august, a declarat anterior China Renaissances. 

Fost bancher la Morgan Stanley şi Credit Suisse, Bao a fondat China Renaissance în 2005, consolidându-şi notorietatea prin intermedierea unor fuziuni dificile care au dus la formarea serviciului de transport în comun Didi Global Inc. şi a gigantului Meituan. Talentul său de a încheia tranzacţii complicate şi de a detecta „stelele tehnologice în ascensiune” l-au transformat într-unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din China.