Grupul Rheinmetall din Germania, cu afaceri de 6,4 mld. euro, preia pachetul majoritar al Automecanica Mediaş SRL şi va produce la Mediaş componente pentru vehicule de luptă

Autor: Răzvan Botea 02.02.2024

Ţările din estul Europei intră din ce în ce mai des pe radarele producătorilor mondiali de armament.

Ultima mutare din acest sector este achiziţia producă­torului de componente de vehicule militare Automecanica Mediaş de către gigantul german Rheinmetall, care produce, printre altele, tancurile Leopard. Compania nu a comunicat preţul achiziţiei şi nici ce va produce exact, însă a anunţat că vrea să întărească producţia de vehicule de luptă ca parte din strategia sa în zona Europei de Est.

„Includerea Automecanica Mediaş în familia Rheinmetall marchează o etapă importantă în strategia noastră de consolidare a prezenţei grupului în Europa Centrală, care, la rândul său, contribuie la întărirea capacită­ţilor defensive ale UE şi NATO pe flancul estic al Europei“, spune Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall.

Rheinmetall a mai pus în 2023 bazele unui centru de mentenanţă în România pentru echipa­mentele din Ucraina, iar în Ungaria are mai multe operaţiuni, inclusiv de producţie efectivă a vehiculului lor de luptă Lynx.