Frământările unui fermier român: În România, retailerii străini ne-au blocat demult accesul la raft, acum ne dau afară şi din Franţa cu produsele alimentare

Autor: Florentina Niţu 02.02.2024

♦ „Dacă fermierii francezi blochează intrarea pe piaţa lor a produselor alimentare din alte state, atunci va fi un dezastru pentru noi“.

România, unul dintre principalii producători de cereale, fructe şi legume din UE, reuşeşte cu greu să-şi conecteze direct fermierii cu consu­matorii, pentru că cele mai mari zece reţele de comerţ modern au capital străin şi 70% din piaţă. Astfel, cu o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de lei şi 4.500 de magazine, reţelele au o poziţie de forţă şi mulţi producători locali nu îndeplinesc condiţiile de intrare cu marfa pe raft. În acest context, s-au orientat către pieţele străine, dar acum întâmpină obstacole din partea francezilor.

Ce face România când producă­torii săi depind exclusiv de alte ţări, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă? Ce se întâmplă când pia­ţa de retail este dominată de străini, iar accesul produselor locale este difi­cil atât la noi acasă, cât şi la ei acasă?

„Dacă fermierii francezi blochea­ză intrarea pe piaţa lor a produselor ali­mentare din alte state, atunci va fi un dezastru pentru noi. Dacă statul român nu ne lasă să vindem la noi a­casă, am găsit piaţă în alte state, pen­tru că ei nu ne cer hărţi, ci vor produse de calitate“, spune un fermier din Ardeal, printr-un e-mail trimis către ZF. El a lucrat anterior în Franţa şi s-a întors în urmă cu câţiva ani în Ro­mânia, unde a investit în pomicultură.

Fermierii români se confruntă cu provocări serioase în accesarea pieţei interne, iar acum şi a celei externe, din cauza barierelor create de fermierii francezi. Recent, mai multe camioane care transportau alimente au fost oprite în mijlocul protestelor din Franţa şi le-a fost descărcată marfa. Printre cei opriţi s-a aflat şi o familie din judeţul Vâlcea, care a rămas fără 10 tone de carne de pui, destinate exportului.