Atacul cibernetic din Parlament. Analişti: În România se cheltuie sub 2,5 euro pe angajat pe lună pe soft şi servicii de cybersecurity, prea puţin pentru cât de sensibilă şi actuală este tema

Autor: Adrian Seceleanu 01.02.2024

Atacurile împotriva companiilor şi instituţiilor publice cresc cu 10-12% pe an, susţine ministrul digitalizării Furtul a 300 MB de documente, printre care şi cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu, nu este unul dintre cele mai grave din România, incidentul ieşind în evidenţă mai degrabă „prin natura excepţională a entităţii vizate.“

Un atac cibernetic de succes împotriva Camerei Deputaţilor, în urma căruia au fost sustrase 300 MB de documente - printre care şi copii ale cărţilor de identitate ale unor demnitari precum premierul Marcel Ciolacu -, a readus în atenţie subiectul investiţiilor scăzute în securitatea cibernetică din România, ridicând semne de întrebare şi în legătură cu eficienţa sistemelor utilizate în sectorul public.

Mai multe date despre atac au fost furnizate de ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, chiar dacă instituţia pe care o conduce nu are un rol direct în acest subiect. „A existat un atac cibernetic a cărei victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 300 MB, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitive electronice ale parlamentarilor. Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile. Instituţiile statului sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport“, a spus Ivan. „Este responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor“, pentru atac a spus Ivan. Atacul este investigat de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) dar şi de DIICOT.