Perspective Goldring pentru anul bursier 2024. Se conturează o redresare economică superficială, mai degrabă în formă de U decât de V. Pe de altă parte, Grecia şi România sunt principalii beneficiari ai Planului de redresare şi rezilienţă al UE

Autor: Eduard Ivanovici 19.01.2024

♦ „Anul 2024 pare să aducă cu sine o redresare mai graduală şi adaptată la complexitatea contextului economic mondial“.

Anticipând potenţialele evoluţii macroeconomice de anul acesta, care s-ar putea răsfrânge inclusiv asupra dinamicilor pieţelor internaţionale de capital, societatea românească de brokeraj Goldring notează o recu­perare înceată a economiei mondiale, care ar evita recesiunea şi în 2024. Pe de altă parte, cheltuielile în infra­structură pot susţine investiţiile în ţări precum România şi Grecia.

„Perspectiva pentru anul 2024 conturează o redresare economică care se aseamănă mai mult cu o formă superficială de U decât cu un model de revenire rapidă sub forma literei V, aşa cum am observat în ultimele două recesiuni mondiale din 2008-2009 şi 2020. În contrast cu acele perioade, unde am asistat la o recuperare rapidă şi viguroasă, anul 2023 a adus o ate­ri­zare uşoară pentru economia mondi­ală, cu o creştere care, în mare parte, a stagnat în cadrul Grupului ce­lor şapte ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, SUA şi Regatul Unit), fără a se contracta sem­ni­ficativ“, spun repre­zentaţii Goldring.

În afara ţării există analişti care argumentează că adoptarea unei strategii ciclice tipice de investiţii s-ar putea dovedi greşită anul acesta, în vreme ce investitorii se vor confrunta în continuare cu rate ridicate ale dobânzilor şi condiţii financiare mai stricte.