#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Theodora Maria Dumitru, 14 ani, înot Prin înot, am învăţat că rezultatele măreţe au în spate multă muncă, iar perseverenţa şi munca duc la rezultate sigure

Autor: Miruna Diaconu 05.01.2024

Theodora Maria Dumitru a început să practice înotul la vârsta de trei ani, fiind inspirată de sora sa. Curiozitatea a determinat-o să meargă către acest sport, însă munca şi perseverenţa au ajutat-o să facă performanţă la înot.

 

1. Cum ai început să practici înotul? La ce vârstă te-ai apucat?

Înotul l-am început la vârsta de trei ani şi jumătate, când am văzut-o pe sora mea, care pe atunci practica înotul, cât era de fericită în apă şi, fiind un copil energic, i-am determinat pe părinţii mei să ia hotărârea de a mă duce la primele mele lecţii de înot.

2. Ce te-a atras cel mai mult la înot?

Am început acest sport din curiozitate, văzându-mi sora fericită şi, ulterior, am simţit mişcarea în apă ca o evadare şi o relaxare permanentă.

3. La ce club eşti înscrisă?

Sunt înscrisă la Clubul Sportiv Municipal din Piteşti.

4. Cum ai ajuns să faci performanţă la înot? Ce te-a determinat?

M-au determinat, în primul rând,  rezultatele foarte bune obţinute la primele mele competiţii locale, care m-au încurajat şi mi-au trezit încrederea că am talent. De asemenea, un rol important l-au avut oamenii de lângă mine, anume antrenorii, părinţii, colegii, care m-au susţinut necondiţionat, şi cred că a contribuit la alegerea acestui sport şi faptul că sunt o persoană competitivă.

5. Ce înseamnă, după părerea ta, înotul de performanţă?

Înotul de performanţă înseamnă multă muncă susţinută combinată cu talent, înseamnă trăiri contradictorii, precum stres cu relaxare şi dorinţa ca în fiecare zi să-ţi depăşeşti limitele.

6. Care este evoluţia ta în acest sport? Cât de dificil a fost să ajungi aici?

Am muncit mult atât la pregătirea fizică, cât şi la cea emoţională şi sunt mulţumită.  Emoţional mai am de lucru, deoarece în viaţă dăm peste tot felul de probleme şi trebuie să reuşim să mergem mai departe. Uneori poţi rămâne blocat pe o problemă o perioadă îndelungată, cum am facut eu, sau poţi să treci mai repede. Personal, perioada de pandemie m-a afectat mult. Chiar sunt fericită că am reuşit să urc din nou pe podium după pauza din pandemie şi îmi doresc să ajung şi mai departe.

7. Cine te-a sprijinit să mergi pe acest drum?

Primii au fost părinţii  şi sora mea, apoi antrenorii şi toţi oamenii din jurul meu care mi-au fost alături în orice împrejurare. O relaţie aparte o am cu doamna antrenoare Driga Adriana, care mă susţine în orice împrejurare.

8. Care au fost cele mai grele momente şi cum ai trecut peste acestea? Dar cele mai bune?

Cele mai grele momente pentru mine au fost în perioada de pandemie, când s-a închis bazinul olimpic şi ne antrenam pe unde puteam. Cred că am depăşit această perioadă datorită suportului antrenorilor, care ne-au încurajat şi s-au străduit să ne găsească locaţii unde să ne continuăm pregătirea fizică. Cele mai bune momente le-am trăit la prima urcare pe podium, după perioada pandemică, la Cupa României.

9. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul? Cum arată o zi din viaţa ta?

Cred că organizarea este foarte importantă. Cu timpul am devenit din ce în ce mai organizată. Dimineaţa mă  trezesc la 5 şi la 6:10 intru în apă. Pentru a avea mai mult timp pentru şcoală încep antrenamentele puţin mai devreme faţă de colegii mei. La 8:30 termin antrenamentul şi la 9 ajung la şcoală. Programul şcolar se încheie la 14:00 sau la 15:00. Înaintea competiţiilor, am antrenamente şi după şcoală, ajungând acasă pe la orele 19:00, apoi îmi fac temele.

10. Ce titluri ai obţinut până acum?

În anul 2019 am obţinut două medalii de argint, ambele pe 50 m spate (regionale, naţionale). În perioada pandemiei  am fost aproape de podium. În 2023, am reuşit să iau locul 2 la 50 m spate la Cupa României, iar la naţionalele din iarnă am ocupat locul  4  la 50 m liber şi 50 m spate.

11. Ce titluri vrei să mai obţii?

Mi-aş dori să merg la Campionatele Europene şi sa reuşesc să dobor recorduri.

12. Ce te-a învăţat înotul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Înotul m-a ajutat să învăţ să fiu mai organizată, mai competitivă, mai puternică. Am învăţat că rezultatele măreţe au în spate multă muncă, iar perseverenţa şi munca duc la rezultate sigure.  

13. Care sunt sportivii tăi preferaţi şi de ce? Cum te-au inspirat?

Un exemplu este Robert Glinţă. Acesta m-a inspirat în a-mi alege procedeul de bază, spatele. La 10 ani, am primit cu mândrie autograful dat de doamna Carmen Bunaciu care m-a încurajat şi pe care o admir foarte mult pentru performanţele ei. De asemenea, îi admir pe David Popovici şi Michael Phelps. M-au inspirat prin rezultatele şi determinarea lor pentru a le obţine, prin tehnica lor şi cred că am multe de învaţat, nu numai de la ei, dar şi de la alţii.

14. De ce ar trebui sa tina cont un copil care ar vrea sa se apuce de înot?Ce ar trebui sa ştie înainte?

Trebuie să ştie că practicarea înotului înseamnă sănătate. Apoi trebuie să-i placă apa şi apoi totul este foarte uşor. La vârstă mică, copiii învaţă prin joacă foarte repede să înoate.